Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dan Şlincu şi şeful ISU, Cristian Amarandei, au fost astăzi prin judeţ pentru a monitoriza situaţiile apărute în urma precipitaţiilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, unde s-au întâlnit cu autorităţile locale. De asemenea, prefectul i-a contactat telefonic pe toţi primarii unităţilor administrative- teritoriale pe raza cărora fenomenele meteo periculoase s-au manifestat şi a solicitat date despre necesarul imediat, pentru a se depăşi problemele cu care se confruntă. Deplasarea celor doi a cuprins comuna Suliţa, inclusiv zona iazului Dracşani care mai poate primi cantităţi de apă fără a apărea riscuri de deversări.
La Copălău, prefectul şi şeful ISU au mers în zona albiei minore a Miletinului unde oamenii din comună şi-au construit case, ignorând pericolul inundaţiilor. Probleme deosebite au cauzat însă scurgerile de pe versanţi care au inundate curţile caselor, în unele cazuri apa pătrunzând în imobilele de locuit. Pompierii acţionează în zonă cu o motopompă pentru evacuarea apei.
Pentru persoanele din comuna Coşula, evacuate din case, ISU Botoşani a predat reprezentanţilor Primăriei Coşula cazarmament astfel încât să poată fi cazaţi în condiţii decente în spaţiile pe care primăria le-a pus la dispoziţie.
La Băluşeni, au fost câteva case inundate şi, în caz de nevoie, autorităţile locale deţin spaţii de cazare pentru persoanele evacuate.
Următoarea zonă afectată vizitată a fost la Dângeni, în satul Hulub, acolo unde şuvoaiele de apă au dizlocat efectiv dalele din rigolele amenajate pe marginea unui drum sătesc, iar apa şi-a croit drum prin pietriş.
La Truşeşti, în satul Drislea, nivelul apelor aduse de viiitura care a venit pe Jijia este în scădere.
Prefectul Dan Şlincu a dispus ca începând de mâine dimineaţă, trei comisii mixte, formate din funcţionari ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Agricole, SGA şi ISU, să facă deplasări în toate UAT-urile afectate de calamităţi şi să evalueze pagubele produse de manifestările meteo.
“Situaţia nu este deloc uşoară, sunt pagube materiale importante şi cu ajutorul autorităţilor locale vom finaliza rapoartele în timp util, astfel încât să elaborăm proiectele de hotărâre pe care să le înaintăm Executivului, pentru alocare de sume din fondul de solidaritate al Guvernului. Vreau să asigur botoşănenii că toate structurile MAI şi ale SGA sunt în dispozitiv, nimeni nu pleacă acasă până când pericolul nu este îndepărtat. Ţinem legătura în permanenţă atât cu autorităţile locale cât şi cu cele centrale”, a spus Dan Şlincu.