Jubileul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, organizat ieri la iniţiativa profesorilor Florentina Dănilă şi Marilena Chelariu, a avut ca simbol copacul. Pe fiecare masă s-a aflat câte un copac stilizat şi anul de absolvire pentru fiecare generaţie în parte. Manifestarea a reprezentat o premieră pentru învăţământul botoşănean. Momentele artistice s-au împletit cu cuvinte spuse din inimă, care i-au impresionat până la lacrimi pe cei prezenţi. Emoţionant a fost şi mesajul Marii întâlniri a generaţiilor, rostit de Florentina Dănilă. „Nu întâmplător am ales ca simbol al întâlnirii noastre copacul. Am aflat de la doamnele din prima promoţie că falnicii copaci de la intrarea în liceu au fost plantaţi de dumnealor şi nu numai atât, undeva, la rădăcina lor, există o sticlă care păstrează o comoară. Semnăturile primilor absolvenţi. Ce minunat! Cum tot minunat este şi parcul din faţa liceului, care este rodul muncii colegilor mei de promoţie, 1979. Omul e precum copacul, când e mic se strâmbă, la nevoie se mai îndreaptă, vă mai amintiţi textul? Era în manualul de limba română la clasa a IV-a. Generaţii de copii au desluşit mesajul cu ajutorul nostru, pentru că toţi cei care suntem aici avem în palmares multe lecţii ţinute la practica pedagogică. Aşa ne-am format – să preţuim copilul şi copilăria, să fim sensibili şi să vibrăm la tot ce este frumos şi de valoare”, le-a spus Florentina Dănilă celor prezenţi. Mesajul a continuat cu alte cuvinte alese cu grijă despre oameni şi pomi.
„Omul este ca şi pomul. Se naşte dintr-o sămânţă, creşte câte puţin, dacă are condiţii bune creşte drept şi puternic, se ramifică în fiecare an căutând lumina, chiar dacă este nevoit să înfrunte necazuri, greutăţi, trece prin anotimpurile vieţii, copilăria, adolescenţa, tinereţea, maturitatea, şi-şi oferă roadele sale celor care doresc să se înfrupte din ele. Când priveşte de la înălţimea ramurilor sale, se bucură că în jur au apărut alţi vlăstari care seamănă cu el şi care îl vor ocroti când frunzele îi vor cădea. Şi aşa cum nu seamănă un copac cu altul, aşa nu seamănă un om cu altul, dar frumuseţea vieţii vine tocmai din această diversitate. Pom cu pom şi om cu om. Cel mai bine îi este pomului când are loc să-şi întindă ramurile spre lumină şi libertate, dar mai ales când ramurile sale se împletesc cu cele ale pomilor învecinaţi şi împreună devin mai puternice. Aşa şi fiecărui om îi este foarte bine când poate fi el însuşi alături de cei dragi”, a afirmat Florentina Dănilă. Ea s-a adresat oamenilor minunaţi care păstrează în suflet anii frumoşi petrecuţi în Liceul Pedagogic Botoşani, instituţie care în acest an împlineşte 50 de ani de la înfiinţare. „Pentru viaţa omului 50 de ani înseamnă mult, pentru o instituţie care seamănă lumină în mintea şi sufletul învăţăceilor, e doar un pas. Numai pomii plantaţi de prima promoţie străjuiesc cu mândrie la intrarea în liceu şi ne amintesc de trecerea timpului. Să ne bucurăm împreună cu ocazia jubileului liceului şi să păstrăm în sufletele noastre tinereţea fără bătrâneţe, lumina cunoaşterii, picătura de copilărie şi dragostea pentru oameni”, a concluzionat Florentina Dănilă.
MULTUMESC din suflet celor doua dne invatatoare minunate Florentina Danila si Marilena Chelariu pt tot ceea ce fac , pt dragostea care dau dovada fata de copii si educatia care le o infiripa copiilor sa ajunga oameni