Peste o sută de elevi de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” au participat ieri, de Ziua Internaţională a Cărţii, Ziua Naţională a Bibliotecarului şi Ziua Municipiului Botoşani, la o activitate inedită. La iniţiativa consilierului municipal Cătălina Lupaşcu, profesor la Liceul Pedagogic, liceenii au dorit să le reamintească botoşănenilor de importanţa lecturii în viaţa oamenilor.
Manifestarea a debutat cu un îndemn adresat tineretului de actorul Tudor Chirilă, difuzat în Piaţa Revoluţiei.
Liceenii au venit în Piaţa Revoluţiei şi s-au aşezat în linişte pe borduri, cu câte o carte deschisă în mâini şi au început să citească. Lor li s-au alăturat primarul Cătălin Flutur, consilierul municipal Marius Oroşanu, Cătălina Lupaşcu şi profesorul Olivia Gornea, fost inspector şcolar, consilierul municipal Eugen Ţurcanu şi alţi funcţionari din primărie. Toţi s-au aşezat lângă elevi şi le-au urmat exemplul.
Emoţionantul flashmob s-a derulat sub genericul „Invitaţie la lectură”.
Cătălin Flutur a spus că citeşte de câte ori are timp, ultima carte citită fiind „Maitreyi”, de Mircea Eliade. Edilul a apreciat „Invitaţia la lectură” ca fiind extraordinară. „Sper şi pentru ei să fie un moment de început. Probabil mulţi tineri de mult timp nu au deschis o carte de beletristică, sau o carte de poezii. Din păcate, generaţiile mai noi citesc foarte puţin. Noi nu aveam de ales, am citit tot la vremea respectivă, pentru că nu aveam altceva de făcut”, a spus Cătălin Flutur.
După momentul de lectură, liceenii au scris mesaje prilejuite de Anul Centenar, dar şi pentru invitaţia la lectură.
„M-am gândit să dau un semnal de alarmă prin organizarea acestui flashmob prin care să arătăm că Botoşaniul rămâne un oraş cultural şi tinerii sunt dispuşi să participe la activităţi nonformale, ieşite din cotidian, dar care, pe lângă starea de bine pe care o creează, transmit şi un mesaj clar comunităţii, societăţii. Avem nevoie şi trebuie să citim, cu cât vom urca mai sus, cu atât vom vedea mai departe, spunea Brâncuşi”, a spus Cătălina Lupaşcu.
O elevă a spus că liceenii s-au bucurat de discursul lui Tudor Chirilă şi că au putut participa la această manifestare. „Din păcate, în mare parte tinerii nu citesc prea mult, cu toată tehnologia pe care o avem, dar sperăm să pornim o iniţiativă de aici. Ultima carte citită este a autorului meu preferat, Bukowschi”, a declarat Dumitriţa Moroşanu, elevă în clasa a X-a F.
Elevii s-au fotografiat alături de oficialii botoşăneni în Piaţa Revoluţiei.
„În citit găsesc o cale de scăpare. Dacă o carte are 200 de pagini, într-o săptămână o termin”, a spus Octavian Sandu, care are drept carte de suflet „Doamna Bovary”.
Cuiburi de cărţi în parcuri şi pe pietonal
Unele dintre cărţile adolescenţilor au fost puse în cuiburile de cărţi, iniţiativa consilierului Municipal Marius Oroşanu. Acestea sunt nişte căsuţe, inaugurate ierti, în care vor fi lăsate cărţi pentru cei care vor să citească în aer liber. Micile biblioteci în aer liber se găsesc pe Pietonalul Unirii, în Parcurile Mihai Eminescu, Curcubeului, Filateliei sau Junior.
– Virginia CONSTANTINIU