Bătrânul veteran de război, Vasile Curecheriu, din satul Stroieşti, comuna Lunca, trimis în judecată anul trecut de procurorii botoşăneni pentru înşelăciune, a trecut în lumea celor drepţi. Sfârşitul i s-a tras de la o fractură suferită la un picior.
La începutul lunii martie, bătrânul născut pe 1 decembrie 1926, s-a împiedicat prin curte şi a căzut. Internat în spital cu fractură de col femural, el nu a mai putut fi salvat nici de medici. Trei săptămâni a bolit într-un salon de pe Secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean, însă vârsta şi toate chinurile vieţii şi-au spus cuvântul. Luptase în al Doilea Război Mondial până în munţii Tatra, dar sfârşitul i-a venit pe 28 martie, într-un anonimat total.
„S-a stins în urmă cu două săptămâni. A fost înhumat de rude în satul natal, la înmormântare participând şi fiica lui din Braşov”, a spus primarul comunei Lunca, Marcel Marcu. În urma decesului, dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Botoşani va fi închis, magistraţii urmând să dispună încetarea procesului.
Cercetat în mai mult de 10 dosare
Vasile Curecheriu, de 91 de ani, fusese trimis în judecată anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani sub acuzaţia de înşelăciune, după ce ar fi făcut un obicei din a deconta ilegal tichete gratuite de călătorie. Ca veteran de război, bătrânul avea dreptul la călătorii gratuite cu trenul, cu însoţitori, dar anchetatorii susţin că pe lângă acestea el mai cumpăra şi altele, de pe piaţa neagră, apoi mergea în gară şi căuta tineri care erau dispuşi să îi fie însoţitori pe ruta Botoşani-Bucureşti contra unor sume modice. În urma înţelegerii cu ei, bătrânul completa tichetele cu numele „însoţitorilor”, le viza la casa de bilete, de unde primea tichete cu loc. Doar că reprezentanţii CFR Călători au sesizat celelalte instituţii susţinând că la mijloc ar fi o ilegalitate.
Audiat de fiecare dată, Vasile Curecheriu a recunoscut totul. „Am umblat pe tren vreo doi ani. Duceam oameni până la Bucureşti şi eu veneam înapoi şi luam şi eu ceva parale, domnule şef! 400-500 de franci. Cam atât. M-au găsit doi controlori civili şi m-au trimis în judecată”, a povestit în toamna anului trecut bătrânul Vasile Curecheriu.
De partea cealaltă, anchetatorii au susţinut că bătrânul a fost păsuit de mai multe ori. Cercetat în mai mult de 10 dosare, el a fost scos de sub urmărire penală de procurori, dar ulterior ordonanţele au fost contestate în instanţă de cei de la Societatea Naţională Căile Ferate Române sau de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care au susţinut că la mijloc este vorba de o fraudă. Pe acest fond, Vasile Curecheriu a fost condamnat cu suspendare, fiind obligat şi la plata unor despăgubiri de ordinul zecilor de mii de lei. Ba, mai mult, anul trecut Fiscul îi pusese şi sechestru pe bunuri. Dosarul penal de anul trecut a generat însă un scandal de amploare, cazul fiind mediatizat în mediul online şi de mai multe televiziuni naţionale. Atunci, mulţi români au contestat faptul că bătrânul a fost trimis în judecată, în condiţiile în care statul român îi plătea o pensie mult prea mică, iar mai mulţi indivizi implicaţi în fraude de proporţii înregistrate la nivel naţional au scăpat nepedepsiţi.
– Sebastian GHEORGHIU