Angajaţii din educaţia botoşăneană, asemenea altor bugetari, au emoţii în privinţa salariilor aferente lunii ianuarie. Din acest an, plata lefurilor se face de către Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, fiind scoase primăriile din circuitul plăţilor. Modificarea a adus şi schimbarea datei de plată a salariilor, care vor fi acordate pe data de 14 a fiecărei luni. La această dată nu se ştie dacă salariile vor rămâne la acelaşi nivel după revoluţia fiscală făcută de guvernanţi.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„O să vedem cum se aplică salarizarea. Nu mai ştie nimeni cum se calculează salariile, este salariul din grilă care nu se modifică, sporurile se raportează în continuare la salariile din decembrie 2016, indexate cu 25%. Când omul va lua fluturaşul de salariu nu va mai înţelege nimic. Chiar dacă am dedus mecanismul, eu nu reuşesc să mă clarific la sporul de rural, cum se calculează”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).
Potrivit acestuia, în sistem vor fi probleme şi din cauză că la stabilirea costului standard pe elev nu se ţine cont de realităţi. „Trebuie să se vină şi cu nişte indici de corecţie şi mă refer la nivelul de salarizare a profesorilor. Dacă am ponderea de angajaţi spre 50 de ani, cu gradul I, gradaţii de merit, salarii mari, sigur că unităţile nu se vor încadra în bugetul alocat. Liceele vocaţionale, conform costului standard, ar trebui să se închidă prin mai – iunie, că vor epuiza bugetul”, a spus Liviu Axinte.
Liderului LSI a explicat că, în fiecare an, pe fondul aplicării costului standard, au fost făcute unele suplimentări bugetare. Astfel, s-a intervenit cu echilibrări bugetare la nivelul unităţii administrativ teritoriale şi după aceea la nivelul judeţului, operaţiuni urmate de rectificări bugetare. Toate problemele pleacă de la bugetul mic alocat educaţiei. Prin lege, sistemul ar trebui să beneficieze de 6% din PIB, însă bugetul alocat este de doar 3% din PIB.
„În ultimii ani, costul standard a fost stabilit în mod arbitrar, din birou, în funcţie de câţi bani se alocă, nu de câţi bani ar trebui să se aloce. Trecând la nivel centralizat cu finanţarea, suntem mult mai încorsetaţi pentru că nu avem bugetul alocat în şcoli pe întreg anul. Lună de lună se alocă bugetul în şcoli. Suntem singurul minister unde există un asemenea control financiar”, a mai precizat liderul LSI.
– Virginia CONSTANTINIU