O botoşăneancă rănită într-un accident de coşmar, petrecut în Franţa, a ajuns să-şi caute dreptatea în instanţele din Botoşani. Deşi este conştientă că viaţa ei nu va fi la fel ca înainte de tragedie, femeia a acţionat în judecată firma la care era asigurat autocarul, solicitând daune de 185.000 de lei. Şi asta pentru că şoferul care conducea autocarul în momentul producerii accidentului a fost absolvit de orice vină în ancheta penală.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În urma unui proces derulat la Darabani, A.A., a obţinut despăgubiri de numai 21.000 de lei, însă dosarul va fi analizat şi de Tribunalul Botoşani, după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel.
Accidentul a avut loc pe 2 septembrie 2012, când un autocar cu 40 de călători români, care venea din Spania spre România, s-a răsturnat pe o autostradă din sud-estul Franţei, undeva între Nisa şi Aix-en-Provence.
Ancheta făcută atunci de autorităţile franceze a arătat că tragedia ar fi avut loc cel mai probabil din cauza exploziei unei anvelope. Însă, din probele administrate, a rezultat că şoferul, Ioan B., ar fi utilizat un dispozitiv care permitea autocarului să dezvolte o viteză mai mare decât cea omologată, autocarul era supraîncărcat cu bagaje, iar viteza de rulare depăşea 110 kilometri pe oră. Astfel, în urma exploziei pneului deteriorat, şoferul a pierdut controlul asupra maşinii, iar autocarul s-a izbit de parapeţii metalici amplasaţi pe mijlocul autostrăzii, apoi a ajuns pe parapetul din beton şi s-a răsturnat pe sensul opus.
Viaţă distrusă după accident
În urma accidentului, botoşăneanca a suferit mai multe leziuni care au necesitat 14-16 zile de îngrijiri medicale, iar la numai o săptămână femeia a rămas văduvă, soţul ei stingându-se din viaţă, pe fondul unor afecţiuni cardiace dobândite pe fondul şocului emoţional.
Ulterior, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa a fost deschis un dosar penal (n.r. – firma care asigurase transportul era din Bistriţa) pentru o eventuală ucidere din culpă şi alte aproape 30 de fapte de vătămări corporale din culpă. Cercetările au durat până anul acesta în februarie, când procurorii au dispus clasarea cauzei pentru vătămare corporală din culpă, pe motiv că cei răniţi nu au depus plângeri prealabile în urma accidentului. Prin urmare, botoşăneanca a trebuit să se bată singură în instanţă, cu avocaţii firmei de asigurări.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
– Sebastian GHEORGHIU