vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTProtest cu teatru jucat lângă ruine

Protest cu teatru jucat lângă ruine

Actorii vor să joace o piesă în preajma teatrului aflat în ruină, pentru a trage un nou semnal că trebuie să se facă ceva.

 

După ce au început noua stagiune sub sloganul „Redaţi comunităţii clădirea Teatrului Eminescu”, actorii botoşăneni sunt decişi să-i scoată pe edili din amorţirea şi lipsa de reacţie în ce priveşte reluarea lucrărilor de consolidare a teatrului. Clădirea din zona centrală a fost eliberată de actori în vara anului 2014, dată când au început lucrările de reabilitare. După mai bine de trei ani, nimeni nu poate spune când vor fi reluate lucrările şi când această clădire emblematică pentru oraş va reintra în circuitul cultural.

„Avem în vedere, dacă timpul va fi frumos, poate şi un spectacol aici în preajma teatrului să atragem atenţia asupra acestui obiectiv important. Deja au fost intervenţii la nivel naţional. S-au scris în felurite apariţii editoriale, reviste naţionale, chiar cărţi despre situaţia teatrului, oameni importanţi din teatru intervenind. Dar când se ajunge efectiv la a face ceva, totul se lasă de izbelişte”, a declarat Traian Apetrei, directorul teatrului.

Întreg personalul instituţiei constată, ca de altfel şi majoritatea botoşănenilor, că autorităţile bat pasul pe loc. „Este destul de grav, pentru că s-au blocat până şi documentele care se cuveneau făcute. Cred eu că la nivelul Consiliului Municipal ar trebui luată o hotărâre pentru elaborarea unei documentaţii complete, adică şi acea parte de consolidare, părţi care la ora actuală lipsesc chiar şi din preocuparea proiectantului”, a mai spus Traian Apetrei.

Actorii îşi continuă activitatea la Casa Tineretului, chiar dacă în condiţii improprii.

 

CASETA:

Oficialii speră să obţină finanţare prin CNI

 

Cum reabilitarea teatrului nu s-a regăsit printre proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, speranţele oficialilor se leagă de o finanţare acordată prin Compania Naţională de Investiţii. Arhitectul Mihai Tulbure lucrează la documentaţia solicitată de CNI, estimând că o va finaliza la sfârşitul acestei luni. „Ei ne aşteaptă cu Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI). Potrivit estimărilor noastre, lucrările de consolidare (neincluse în proiectul iniţial – n.r.) ajung la şapte milioane lei. Documentaţia va fi analizată în Comisia de avizare a CNI”, a mai afirmat Mihai Tulbure.

Se pare că, în primă fază, reprezentanţii CNI au în vedere finanţarea lucrărilor de consolidare, pentru ca ulterior să analizeze posibilitatea de a acorda fondurile necesare finalizării lucrărilor.

Reabilitarea teatrului presupune costuri totale de aproximativ 28 de milioane de lei. Obţinerea întregii finanţări de la CNI este pusă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că primăria a avut pentru teatru o finanţare de 5 milioane de euro, bani din care a cheltuit doar 4 milioane de lei, diferenţa fiind pierdută.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...