joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTDemersuri pentru deschiderea vămii Racovăţ

Demersuri pentru deschiderea vămii Racovăţ

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că punctul de trecere a frontierei din Racovăţ ar putea fi deschis până la sfârşitul lunii septembrie. În bugetul de investiţii pe anul în curs a fost alocată întreaga sumă necesară lucrărilor ce trebuie să completeze vama şi s-a trecut de faza licitaţiei pentru contractarea unui constructor. Potrivit unui comunicat emis de ANAF „s-a încheiat un contract de realizare a lucrărilor rămase de finalizat, care vor fi încheiate până la data de 30 septembrie”. Mai mult, Fiscul a solicitat Prefecturii Botoşani să mobilizeze instituţiile deconcentrate din judeţ pentru a acorda toate avizele şi autorizaţiile în timp util, astfel încât punctul de trecere să poată fi folosit imediat ce vor fi terminate lucrările. Subprefectul Daniela Beclea a transmis solicitarea Fiscului în ultima şedinţă de Colegiu Prefectural.

Închisă de mai bine de 7 ani, vama de la Racovăţ a aşteptat o serie de investiţii solicitate de UE, condiţii strict necesare pentru un punct de trecere de la graniţa uniunii. Procedurile de licitaţie au fost dirijate de Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, din cadrul ANAF, iar motivele pentru care s-a tergiversat finalizarea lucrărilor au fost diverse. Insolvenţa constructorului şi anchetele penale s-au numărat printre acestea.

Pentru funcţionarea în cât mai bune condiţii a vămii s-a realizat şi o altă investiţie, Consiliul Judeţean Botoşani reabilitând drumul Cristineşti-Baranca-Fundu Herţii-Racovăţ, cu 11,7 milioane lei fără TVA, prin Programul Operaţional Comun (POC) România-Ucraina-Republica Moldova finanţat de Uniunea Europeană.

Redeschiderea vămii ar avea un impact economic consistent pentru judeţ, în condiţiile în care, înainte de închidere, treceau zilnic, în şi dinspre Ucraina, 1.200 de persoane şi 350 de autovehicule.

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...