Căpuşele şi-au făcut apariţia şi în Parcul Mihai Eminescu. În weekend, un bărbat în vârstă de 30 de ani a ajuns la spital cu o căpuşă în picior, după ce a ieşit la plimbare în parcul de pe Bulevard, vizitat zilnic de sute de copii, adulţi şi animale. La un moment dat, acesta a simţit o înţepătură puternică în picior, după care a observat căpuşa.
Speriat, bărbatul a mers direct la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde insecta a fost îndepărtată imediat. „Pacientul s-a prezentat în serviciul nostru cu căpuşa în gambă. A fost scoasă întreagă cu o pensetă şi, din fericire, nu vor apărea complicaţii. Pacientul va fi supus tratamentului de specialitate în astfel de cazuri”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Dezinsecţie organizată de primărie
Reprezentanţii primăriei au demarat săptămâna trecută o operaţiune de dezinsecţie în mai multe zone din oraş, fiind vizate mai multe zone din oraş, printre care şi Parcul „Eminescu”. „Având în vedere incidenţa mare a cazurilor de persoane muşcate de căpuşe, am luat decizia să facem o operaţiune mai amplă de dezinsecţie în zonele cu multă vegetaţie din municipiu”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.
Zeci de persoane au ajuns la Urgenţe
În ultimele luni, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost muşcate de căpuşe. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, în perioada aprilie-iunie, s-au prezentat pe Secţia de Boli Infecţioase 73 de pacienţi muşcaţi de căpuşe, după ce au fost la iarbă verde sau au muncit la câmp. Aceştia prezentau reacţii alergice şi edeme locale, primind tratament de specialitate. „Orice înţepătură de căpuşă se poate solda cu boala Lyme, în cazul în care căpuşa respectivă a fost infectată. Pentru a evita apariţia complicaţiilor neurologice care apar în stadiul IV de boală, este indicat ca pacienţii să se prezinte în scurt timp pentru tratament în cadrul Secţiei de Boli infecţioase”, a declarat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
– Tudor CHIRIAC