Botoşăneanul Gheorghe Ciubotaru a câştigat după doi ani lupta cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea timbrului de mediu plătit la înmatricularea autovehiculului său. Taxa a fost achitată în mai 2015, pentru un autoturism adus din Italia, suma plătită fiind de aproape 9.000 de lei. În iunie 2016, după refuzul Finanţelor de a-i restitui banii, acesta s-a adresat Tribunalului Botoşani.
În noiembrie, instanţa a decis anularea deciziei de impunere emisă de Fisc şi obliga Ministerul de Finanţe şi ANAF, alături de administraţia judeţeană, să restituie valoarea timbrului de mediu plătit, cu tot cu dobânda aferentă.
După recursul făcut de ANAF, botoşăneanul şi-a susţinut punctul de vedere şi la Curtea de Apel Suceava, care în luna februarie a acestui an a decis restituirea banilor. Interesantă este, însă, motivaţia dată de instanţă. Aceasta a demonstrat punct cu punct că ordonanţa de urgenţă nr. 9 din 2013 este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene. Asta pentru că faimosul timbru de mediu se solicita doar maşinilor aduse din afară, nu şi celor ce erau cumpărate şi înmatriculate deja în România. „Este interzis statelor membre să aplice produselor provenite din celelalte state membre impozite interne mai mari decât cele pe care le aplică produselor naţionale similare, având drept obiectiv să asigure libera circulaţie a mărfurilor între statele membre ale UE în condiţii normale de concurenţă”, se arată în motivaţia curţii.
Magistraţii au apreciat ca incompatibile cu dreptul Uniunii şi taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante prin hotărâri anterioare ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Potrivit hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, timbrul de mediu cerut de stat nu ţinea cont că în preţul plătit de români intră şi valoarea taxei de înmatriculare achitată de primul proprietar în statul său.
Gheorghe Ciubotaru s-a adresat Administraţiei Financiare pentru a i se restitui valoarea timbrului de mediu, cu o dobândă de peste 2.000 de lei, aceasta calculându-se chiar din prima zi de după achitarea taxei. Dacă autorităţile financiare nu se vor conforma hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel, acesta se va adresa unui executor judecătoresc, urmând să execute Fiscul.
Anulat în februarie 2017 de către guvernul Grindeanu, timbrul de mediu a creat numeroase nemulţumiri şi inechităţi românilor.