În noiembrie 2015, Monitorul de Botoșani lansa cu mare fast, în sala de conferințe a hotelului Rapsodia, volumul de debut al unei scriitoare cvasi-necunoscute, Lili Crăciun. Romanul „Călătoria”, nășit de scriitorul Florin Iaru și prezentat cu o intuiție formidabilă de distinsa scriitoare Lucia Olaru Nenati, tratează una dintre cele mai grave probleme ale societății contemporane, respectiv dreptul femeii de a decide singură asupra propriului trup, dezbatere încă aprinsă pe mai toate meridianele globului. Cartea a făcut carieră după acea lansare, fiind prezentată în alte 15 mari orașe din țară și vândută în câteva mii de exemplare. În cursul acestui an, drepturile de autor pentru tipar au fost achiziționate de editura Tandaia din Spania, care a tradus romanul și-l va publica în septembrie în majoritatea țărilor de limbă spaniolă iar cele de scenariu de către un grup al Writers Guild of America – West, pentru o eventuală ecranizare.
La solicitarea expresă a mai multor comunități românești din Italia și Spania, autoarea a susținut recent un turneu de prezentare a cărților sale, fiindcă debutul a fost urmat de un al doilea volum, la fel de bine primit, intitulat „Menajerele soacrei mele” (o colecție de povestiri dulci – amare din viețile femeilor care îngrijesc persoane în vârstă), în orașe din aceste două țări. În Roma, Bologna, Milano, Torino, Barcelona și Madrid, sute de români entuziaști i-au făcut autoarei din Fălticeni o primire mult peste așteptări.
Cu dor și drag de țară, de lectură, deschiși la schimbul de opinii și dornici să dezbată cu aprindere problemele la zi de „acasă”, românii de peste hotare au dovedit nu numai că nu sunt desprinși de realitățile românești ci că sunt chiar foarte bine informați. Și încă ceva, foarte important: că-i așteaptă cu drag pe scriitorii români, pe liderii de opinie și pe cei care au ceva de spus. Un îndemn mai ales pentru cei care, cu excepțiile recente ale lui Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana, neglijează tocmai partea cea mai legată de țară a diasporei românești, iubitorii de carte românească.