O femeie s-a aruncat ieri seară de la etajul unu al Spitalului Judeţean. Internată la Secţia de neurologie, botoşăneanca, diagnosticată şi cu o serie de afecţiuni psihice, era hotărâtă cel mai probabil să-şi pună capăt zilelor. Profitând de faptul că rămăsese singură, s-a urcat pe pervaz şi s-a aruncat în gol. Alertaţi de martorii la incident, membrii echipajului de terapie intensivă mobilă au intervenit imediat. Aceştia au preluat-o pe femeie şi au dus-o la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde au început manevrele pentru salvarea pacientei.
Incidentul de ieri readuce în discuţie criza de personal de la Spitalul Judeţean. Aseară, la Secţia de neurologie erau de serviciu o asistentă şi o infirmieră, acestea având în grijă mai multe saloane şi câteva zeci de bolnavi, adică de câteva ori mai mult decât prevăd normele în vigoare.
Cazul vine la un an şi două luni după ce o altă femeie, o fostă profesoară în vârstă de 70 de ani, şi-a pus capăt zilelor aruncându-se de la geamul sălii de tratament a Secţiei de chirurgie.
Psihiatrii susţin că, deşi ani la rând metodele violente de sinucidere, precum saltul în gol sau spânzurarea, erau „apanajul” bărbaţilor, acum acestea au ajuns să fie folosite şi de femei. Acest lucru poate fi considerat şi o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final. „Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu prea vor să moară. Mai uită cutia aruncată la vedere sau dau mesaj rudelor că s-au sinucis. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, a spus managerul Spitalului de Psihiatrie.
De altfel, în ultimii ani numărul cazurilor de suicid a crescut, ajungând la aproximativ 80 pe an. Alte câteva sute de persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.