Războiul robelor, declanşat în toamna 2015 între membrii fostului Barou Bota şi procurori, ar putea intra în linie dreaptă, după o primă bătălie de aproape un an şi jumătate în instanţă. În urma confruntărilor din Camera preliminară, ambele tabere au trebuit să capituleze în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava. În urma analizării dosarului penal, instanţa a găsit mai multe neregularităţi în rechizitoriul întocmit de procurori şi au dispus refacerea acestuia, magistraţii respingând totodată cererile şi excepţiile invocate de avocaţii Bota, care invocau faptul că ancheta a avut vicii şi prin urmare toate actele desfăşurate de procurori ar fi nule. Verdictul final va fi dat în maxim cinci zile, când procurorii vor trebui să decidă dacă refac doar rechizitoriul, pentru a corecta neregularităţile constatate de instanţă, sau vor solicita dosarul înapoi pentru completarea urmării penale.
Scandalul a izbucnit în vara 2013, când procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au ajuns la concluzia că membrii aşa-zisului Barou Bota (n.r. – înfiinţat în 2003 de o fundaţie), ar practica ilegal profesia de avocat. Ridicaţi de procurori, unii dintre ei au fost arestaţi preventiv, printre aceştia aflându-se şi botoşăneanul Marian Jurgiu. Anchetatorii au efectuat atunci cercetări faţă de 21 de inculpaţi şi 3.324 de făptuitori, dar la final s-a dispus inculparea a nouă suspecţi, inclusiv a lui Pompiliu Bota, cel care a pus bazele baroului paralel.
Investigaţiile s-au finalizat în noiembrie 2015, când dosarul penal a fost trimis în instanţă. „Din cercetările efectuate a fost identificat un tipar, un mod de operare, pus la punct şi perfecţionat de inculpat prin intermediul căruia a reuşit să inducă în eroare un număr important de persoane vătămate, obţinând sume de bani semnificative al căror cuantum variază între câteva mii de lei, putând ajunge la sume de peste 100.000 euro”, se menţionează în rechizitoriu.
Cei din Baroul Bota au invocat zeci de decizii date de alţi procurori în ţară, prin care ei au fost scoşi de sub urmărire penală sau achitaţi, însă, în septembrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că aceştia nu mai au drept de practică în calitate de avocaţi, singurul barou legal fiind cel tradiţional. Interesant este că între timp, procurorul Dragoş Bujorean, care a dispus trimiterea în judecată a acestora, a renunţat la magistratură, devenind avocat.
– Sebastian GHEORGHIU