Un botoşănean implicat într-o grupare specializată în traficul de migranţi a fost ridicat ieri cu mascaţii, în urma unei acţiuni organizate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Reţeaua, care era împânzită pe teritoriul mai multor judeţe, ar fi reuşit să introducă fraudulos în ţară, în mai multe rânduri, peste 100 de migranţi – sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani – pe care, ulterior, au încercat să îi treacă graniţa de vest, inclusiv în cisterne. „Fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite – unii erau transportatori, alţii asigurau cazarea, iar ceilalţi încercau să-i treacă frontiera de stat”, a declarat procurorul de caz Bogdan Diaconescu din cadrul DIICOT Arad, cel care a organizat descinderile de ieri. Potrivit aceloraşi surse, botoşăneanul, al cărui nume nu a fost făcut public, s-a stabilit la un moment dat în Banat şi făcea parte din rândul transportatorilor. „Din motive lesne de înţeles, suspecţii foloseau mai multe locuri de cazare, uzând inclusiv de nume false”, a explicat procurorul Diaconescu.
Ca să nu poată fi dovediţi, membrii grupării vorbeau în jargon, unii dintre membrii autointitulându-se «ciobani», în timp ce migranţii erau «oile». Cu toate acestea, anchetatorii au interceptat cinci transporturi de migranţi, cel mai relevant fiind cel interceptat la Vărşand, la sfârşitul lui 2016, când într-o cisternă au fost găsite 42 de persoane, dintre care 18 erau copii, cetăţeni de naţionalitate irakiană, marocană, siriană. Potrivit anchetatorilor, migranţii erau preluaţi din Turcia, de ramificaţia care asigura inclusiv finanţarea, după care erau aduşi până la frontiera cu Bulgaria sau Serbia, de unde erau preluaţi de suspecţii ridicaţi ieri, care îi treceau fraudulos frontiera, îi adăposteau în diferite locaţii din România, după care încercau să-i treacă fraudulos peste frontiera româno-maghiară.
Zeci de percheziţii domiciliare
Membrii grupării au fost monitorizaţi aproape jumătate de an, iar ieri procurorii DIICOT au organizat 25 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Sălaj, Timiş, Dolj, Botoşani şi municipiul Bucureşti, fiind puse în aplicare 20 de mandate de aducere, suspecţii fiind conduşi la sediul DIICOT Arad pentru audieri. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Direcţia Operaţiuni Speciale, la percheziţii participând poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi.