Peste 1.000 de botoşăneni au ajuns la medic în ultima săptămână, din cauza afecţiunilor de sezon. Dintre aceştia însă, nici 10% nu s-au internat, majoritatea preferând medicaţia la domiciliu sau curele de creştere a imunităţii. Chiar şi aşa însă, secţiile spitalelor sunt pline până la refuz.
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, săptămâna trecută 1.137 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii, două treimi dintre aceştia fiind afectaţi de viroze şi aproape o treime de pneumonii. Au fost înregistrate şi nouă noi cazuri de gripă, şapte dintre acestea la grupa de vârstă 50-64 de ani. Dintre toţi aceştia, 146 au avut nevoie şi de tratament de specialitate şi supraveghere medicală în spital.
La fel ca în ceilalţi ani, cei mai mulţi bolnavi, 563 la număr, sunt din rândul celor activi, adică al celor cu vârsta între 5 şi 49 de ani şi care, deşi ar trebui să aibă imunitatea ridicată, sunt şi mai expuşi la afecţiunile respiratorii, din cauză că iau mereu contact cu oameni din colectivitate.
Potrivit specialiştilor, hidratarea corespunzătoare, ceaiurile calde şi o alimentaţie uşoară bazată pe legume şi fructe susţin procesul de vindecare în cazul infecţiilor respiratorii. „În caz de răceală şi gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziţionat fără prescripţie medicală, recomandarea este o hidratare corespunzătoare, consumul de fructe şi legume, evitarea exceselor şi cât mai multă odihnă. În cazul folosirii antitermicelor şi antialgicelor, recomandarea este de a se citi prospectul cu atenţie şi respectarea dozajului de pe ambalaj”, a precizat un farmacist botoşănean.
Românii încep să meargă la medicul de familie
Potrivit unui studiu al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) 70% dintre români fac unul-două episoade de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece. Aproape jumătate merg la medicul de familie, în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează. „Oamenii au început să îşi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informaţii din surse de încredere. Combinaţiile de substanţe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii în gât, congestiei nazale sau a sinusurilor”, a precizat doctorul Petre Rădăuceanu, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.