Mâine începe Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului. Acest post ţine 40 de zile, de la 15 noiembrie până la 25 decembrie. În această perioadă nu se pot organiza nunţi sau petreceri, singura excepţie fiind cele autorizate de preot, însă doar până pe 6 decembrie, atunci când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae.
Postul Crăciunului este considerat unul blând, deoarece Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă şi duminică, din perioada 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi până pe 20 decembrie – Pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, să fie dezlegare la peşte.
Slujitorii Bisericii recomandă ca în perioada postului, credincioşii să împletească rugăciunile cu multe fapte bune. „Este perioada în care ar trebui să ne gândim mai mult la cei care au nevoie de ajutorul nostru. Dacă avem cunoştinţă de persoane bătrâne, singure, bolnave, de familii cu mulţi copii să nu ezităm să le trecem pragul. Milostenia este o virtute foarte scumpă pentru viaţa creştină şi pentru fiecare dintre noi”, a declarat preotul Grigore Diaconu.
În această perioadă, cei care postesc au tendinţa de a adopta o dietă bogată în cartofi, pâine, orez şi paste. Medicii spun că aceasta aduce mai multe calorii decât are nevoie organismul, existând riscul de îngrăşare. Ei recomandă un regim alimentar echilibrat, care să conțină atât proteine, lipide, cât şi carbohidraţi, variind proporţiile în funcţie de particularităţile fiecărei persoane în parte: copil, vârstnic, gravidă, activitate fizică sau intelectuală intensă.
Fasolea, peştele, fructele şi legumele, lintea, soia, cartofii dulci sau nucile sunt câteva dintre alimentele cele mai recomandate în această perioadă de către nutriţionişti.
Creştinii intră în postul Crăciunului
