După percheziţiile care au avut loc vinerea trecută la Botoşani, primarul Cătălin Flutur a făcut ieri declaraţii. Edilul a explicat că, în urmă cu două zile, a fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, unde i s-a comunicat că are calitatea de suspect în dosarul vizând concesionarea terenului pe care s-a construit Uvertura Mall, cercetările derulându-se sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar sunt cercetate mai multe persoane, respectiv consilieri locali şi funcţionari din primărie.
„Este vorba de un prejudiciu de două milioane de lei. Pot să vă spun că este vorba de o diferenţă calculată într-o redevenţă care se datora, conform contractului, pentru organizare de şantier şi, de fapt, a fost calculată ca şi cum obiectivul ar fi funcţionat din momentul semnării contractului. Una este să iei o redevenţă cât se construieşte ceva şi alta este din momentul punerii în funcţiune. Nu a fost o decizie a primarului, face parte din deciziile Consiliului Local. De asta sunt mai multe persoane care vor fi întrebate”, a spus primarul. Acesta a adăugat că procurorii care au descins vineri la primărie, la locuinţa sa, dar şi la Hotel Rapsodia au ridicat acte vizând relaţia cu Moldova Universal, societatea care a ridicat mall-ul din Botoşani. „Mai este un punct de încadrare că, din Moldova Universal, care activa în Iaşi, s-a transferat totul pe o societate locală. Interesul nostru era ca taxele şi impozitele locale să se strângă la Botoşani şi atunci au făcut o societate în Botoşani”, a mai spus Cătălin Flutur, adăugând că are încredere în justiţie.
Concesiune diminuată de Consiliul Local
Nelămuririle procurorilor privesc o fluctuaţie a concesiunii de la 77,12 lei metrul pătrat pe an la 4,91 lei metrul pătrat pe an. Prima valoare a fost stabilită în urma licitaţiei pentru terenul de 46.668 de metri pătraţi, iar a doua de hotărârea Consiliului Local aprobată în acelaşi an. „Se stabileşte redevenţa datorată de concesionarul SC Moldova Universal SA Iaşi, pe durata de execuţie a obiectivului, dar nu mai mult de 24 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire, la nivelul de 4,91 lei/mp/an”, arată primul articol a unei hotărâri a Consiliului Municipal din 31 octombrie 2006.
Lucrările la mall au început în vara 2008. Numai pentru autorizaţia de construire, valabilă 18 luni, investitorul a achitat 430.000 de lei. În 2008 s-a lucrat din plin, fiind ridicată structura de rezistenţă a clădirii, însă în 2009 s-a muncit în salturi. În martie 2010, autorizaţia de construire a fost prelungită pentru încă un an.
Investiţia, inaugurată în 2013, este acum în insolvenţă, cu datorii la buget şi la mai multe firme.