spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTÎngropaţi în noroi de lucrările la apă

Îngropaţi în noroi de lucrările la apă

Zeci de familii din Tulbureni plătesc impozite de oraş, însă trăiesc ca într-un cătun, neavând apă curentă sau canalizare. În cartier se fac lucrări pentru extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, însă multe familii nu vor putea fi racordate la reţea. Motivul este acela că locuinţele lor se află sub nivelul străzii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Nu avem ce să facem acolo, cei care sunt sub nivelul colectorului vor rămâne cu fose”, a declarat Ady Petruşcă, directorul general al societăţii Nova Apaserv.

Aşa că oamenii vor rămâne doar cu disconfortul creat de lucrări, adică noroi şi gropi. Aceştia spun că, de când a fost deschis şantierul, iar strada a fost închisă, le este foarte greu să se descurce. „Nu putem ieşi din curte, e inadmisibil ce se întâmplă. Nu ne putem duce copiii la şcoală, numai la Botoşani putem întâlni aşa ceva”, a spus o femeie care locuieşte în cartierul Tulbureni.

O situaţie similară se înregistrează şi în alte zone unde se fac lucrări. Săptămâna trecută, de exemplu, o maşină de la o firmă de curierat s-a cufundat în strada Peco din municipiu, acolo unde recent s-au făcut săpături pentru canalizare. Probleme de acest fel sunt semnalate şi în cartierul de la Casa Cărţii, acolo unde locatarii spun că au deja un an de când sunt chinuiţi cu gropi.

„Nici nu mai ştiu unde nu am sesizat problema. M-am săturat să nu am unde să-mi parchez maşina din cauza gropilor lăsate de cei care lucrează la apă. Una dintre gropi este chiar pe locul pentru care am plătit taxă la primărie. Mi-am lăsat maşina alături şi au venit cei de la Poliţia Locală să mă amendeze. Am ajuns bătaia de joc a tuturor”, a spus o tânără care are apartament în zona Casa Cărţii.

 

Primăria anunţă controale şi sancţiuni

 

Reprezentanţii municipalităţii recunosc faptul că au primit reclamaţii pe această temă, dar spun că tot ce pot face este să aştepte remedierea problemelor de către operatorul de apă.

Romulus Eram, consilierul primarului Cătălin Flutur, a explicat că pentru intervenţiile pe care le fac cei de la Nova Apaserv în urma unor avarii sau în cadrul programului de extindere a reţelei de apă şi canalizare se dau permisiuni de ocupare a spaţiilor publice, obligaţia celor care execută lucrările fiind de a aduce străzile la aspectul avut înainte de debutul acestora, lucru care nu se întâmplă, spre nemulţumirea botoşănenilor. „Din ceea ce am constatat noi, termenele care au fost date nu sunt respectate. Am discutat cu cei implicaţi şi încercăm de acum, dacă emitem permisiuni de spargere să le urmărim şi în acelaşi timp să trecem şi penalităţile care pot să apară din nerespectarea termenelor sau executarea proastă a lucrărilor”, a spus Romulus Eram. Oficialul a recunoscut că nemulţumirile botoşănenilor iau amploare în ultimul timp, iar criticile sunt îndreptate către primărie, deşi nu municipalitatea este cea care derulează investiţia. „Încercăm să reluăm discuţiile cu noua conducere a Nova Apaserv, poate cu o implicare mai puternică raportat la faptul că directorul este consilier municipal. Consider că toate aceste lucruri trebuie preluate cu o anumită formă care să nu creeze anumite încrâncenări, dar măcar să creeze acel confort la care oamenii fac trimitere”, a mai spus Romulus Eram.

 

Lucrări executate în cadrul unui mega-proiect

 

Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare se execută în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare-epurare, în valoare de 126.769.364 de lei, din care, conform schemei de finanţare, 80,8 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană.

Contractul de lucrări a fost semnat anul trecut între Nova Apaserv şi SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA Cluj-Napoca, iar valoarea acestuia este de 31 milioane de lei fără TVA.

Proiectul are drept scop reabilitarea a 1.830 de metri liniari de reţele de distribuţie apă potabilă şi extinderea acestora cu 16.156 metri liniari, incluzând o staţie de pompare apă potabilă, cât şi extinderea reţelelor de canalizare cu 33.605 metri liniari şi 13 staţii de pompare apă uzată.

 

– Margarita HÎRTIE

mhirtie@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...