Zeci de membri ai PNL şi PSD s-au înscris în cursa pentru parlamentare. Astfel, de la PNL şi-au anunţat intenţia de a ajunge în Parlament 22 de persoane. Pentru Senat s-au înscris senatorii Viorel Grigoraş şi Corneliu Popescu, dar şi Cristian Achiţei, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi Gheorghe Sorescu, fost preşedinte CJ. În Camera Deputaţilor vor să ajungă, între alţii, actualii deputaţi Cristian Roman, Verginel Gireadă, Costel Şoptică, dar şi Cătălina Lupaşcu, fost viceprimar. Singurul parlamentar liberal care nu vrea un nou mandat este Roxana Anuşcă Ţurcanu, soţia fostului preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu, acesta aflându-se în arest la domiciliu pentru fapte de corupţie.
Cătălin Flutur, preşedintele PNL Botoşani, a declarat că cei 12 candidaţi vor fi stabiliţi prin votul celor 494 de membri ai Consiliului Judeţean de Coordonare al PNL. „Toate filialele PNL din ţară au un termen limită, data de 1 octombrie, pentru a trimite listele în formula opt plus patru. Suntem în termen cu ceea de ne dorim să facem şi cred că vom transmite cei mai buni 12, urmând ca decizia finală să o ia Biroul Permanent Naţional”, a declarat liderul PNL Botoşani. Oficialul a adăugat că primul de pe listă va avea posibilitatea să aleagă Camera Deputaţilor sau Senatul.
Edili şi directori înscrişi în competiţia internă din PSD
Social-democraţii au deschis şi ei lupta pentru Parlament. Spre deosebire de liberali, aceştia s-au ferit să facă publice numele celor care vizează un fotoliu de deputat sau senator. Doina Federovici, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, a confirmat, însă, că printre acestea se află cele ale unor social-democraţi cu state vechi, printre care Ovidiu Portariuc, fostul primar al municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, viceprimar, Marius Budăi, director al Casei Judeţene de Pensii, Răzvan Rotaru, comisar şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Costel Lupaşcu, preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate, sau Mihaela Huncă, inspector şcolar general. Pe listă s-au înscris şi doi demnitari în funcţie, anume senatorul Doina Federovici şi deputatul Tamara Ciofu.
„Ne aflăm la mijlocul procedurii de desemnare a candidaţilor. În perioada următoare vom analiza dosarele celor înscrişi şi vom face o evaluare în funcţie de mai multe aspecte, printre care activitatea profesională”, a susţinut Doina Federovici. Aceasta a adăugat că listele pentru Parlament vor fi stabilite de Comitetul Executiv Judeţean, din care fac parte 160 de persoane.
Se revine la votul pe listă
Din acest an se revine la votul pe listă, renunţându-se la sistemul uninominal. Dacă PNL va obţine un rezultat similar celui de la alegerile trecute, adică în jur de 33%, în Parlament vor intra doi deputaţi şi un senator, aşa că lupta se va da pentru primele locuri de pe liste.
PSD şi-a propus ca ţintă obţinerea a două mandate de senatori şi patru de deputaţi.
Dacă în actuala legislatură judeţul a fost reprezentat în Parlament de 12 demnitari, dintre care patru senatori şi opt deputaţi, pentru viitorul legislativ botoşănenii vor avea de ales trei senatori şi şase deputaţi.