Aproape 100 de persoane au ieşit, ieri după-amiază, în stradă, în semn de solidaritate cu familia al cărei bebeluş a murit în spital la 31 de ore după ce s-a născut sănătos. Una dintre ipoteze este că micuţul ar fi luat un microb din spital, iar intervenţia tardivă cu antibiotice a făcut să nu mai poată fi salvat. Tocmai pentru a le convinge pe autorităţi să ia măsuri pentru a dota spitalele cu cele necesare şi a suplimenta numărul de cadre, protestatarii au adus un căruţ, în care în loc de bebeluş au pus un sicriu. Mesajul postat deasupra a fost unul sfâşietor. „Doctore, salvează-mi viaţa, vreau la mama”, scria pe pancarta de lângă landoul sub formă de sicriu.
Protestatarii au avut de transmis mesaje şi cadrelor medicale, cărora le-au cerut să nu-şi ignore pacienţii. „Nepăsarea voastră este durerea noastră!”, „Stop lipsei de informare a pacientelor din Maternitatea Botoşani!”, „Siguranţă şi profesionalism, asta aşteptăm de la voi, doctorilor!”, au fost câteva dintre mesajele purtate de protestatarii adunaţi în Piaţa Revoluţiei. „Ne nemulţumeşte modalitatea în care sunt tratate mămicile la Maternitatea Botoşani, ne nemulţumeşte ignoranţa şi nepăsarea cadrelor medicale, ne nemulţumeşte lăcomia cadrelor medicale, ne nemulţumeşte lipsa crasă de informare. Aceşti părinţi s-au trezit cu bebeluşul lor mort şi nici până în ziua de astăzi nu se cunoaşte cauza morţii. Sunt multe nereguli care s-au întâmplat acolo. În primul rând protestăm împotriva sistemului care e acolo şi împotriva comportamentului cadrelor medicale faţă de pacienţi”, a declarat Monica Ali-Saleh, o prietenă a familiei Alexandrescu şi iniţiatoarea protestului.
Surprinzător, lângă protestatari au venit şi managerul Spitalului Judeţean, Corneliu Mihai, şi directorul medical Angela Ţurcanu, care au dorit să asigure familia că se face totul pentru ca să se afle adevărul. „În primul rând doresc să exprim condoleanţe pentru familie şi să le transmit că suntem alături de ei. Le promitem că vinovaţii, dacă vor exista, vor plăti, dacă se va dovedi că a fost vorba de neglijenţă. Dar aş dori să se reţină şi faptul că la Maternitate se întâmplă şi lucruri bune, nu numai necazuri”, a spus medicul Angela Ţurcanu, directorul medical al SJU.
La protest au participat şi părinţii copilului, Lucian şi Otlia Alexandrescu, care au fost invitaţi de către conducerea spitalului şi vicepreşedintele CJ Dorin Birta în sediul instituţiei, pentru a discuta asupra modului de derulare a anchetei.
Protestatarii au pornit apoi într-un marş până la Maternitatea Botoşani.
Conducerea Spitalului Judeţean a declanşat o anchetă, iar cazul este şi în atenţia procurorilor, aceştia deschizând o anchetă pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Numărul infecţiilor raportate de spitale este infim
În ultimii ani, spitalele din Botoşani au raportat un număr infim de infecţii nosocomiale. În condiţiile în care la Spitalul Judeţean se internează anual peste 50.000 de persoane, ponderea infecţiilor nosocomiale este extrem de redusă, sub 1%. Teoretic acest lucru ar însemna că în spital se respectă strict normele de igienă şi ar fi mai curat decât la NASA, practic, însă, situaţia ridică o mulţime de semne de întrebare privind veridicitatea datelor. Asta mai ales că ani la rând numărul cazurilor de acest fel a fost zero, iar în ultimii ani s-a menţinut constant, la aproximativ 40 pe an.
Multe dintre cazuri sunt înregistrate la maternitate. Astfel, anul acesta, la secţia de neonatologie a unităţii au fost semnalate opt cazuri de îmbolnăviri cu klebsiella, un microb luat din unitate.
Statisticile întocmite la nivel european arată că procentul infecţiilor intraspitaliceşti este, în medie de 9%.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că între 5 şi 10% dintre pacienţii internaţi în spitalele din ţările dezvoltate contractează cel puţin o infecţie, în timp ce în cazul ţărilor în curs de dezvoltare ponderea e de peste 25%.
Primii pe Europa la mortalitate infantilă
Statisticile europene arată că România este pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, indicator ce arată ponderea copiilor decedaţi înainte de a împlini un an. Anul trecut, în România au fost 1.850 de decese în rândul bebeluşilor, la fiecare cinci ore înregistrându-se câte un deces. La Botoşani, numărul copiilor morţi în fiecare an este de aproximativ 20, iar cauzele sunt naşterile premature, malformaţiile congenitale nedepistate la timp, bolile aparatului respirator, cele infecţioase, dar şi accidentele.