Biserica de la Ipoteşti este unicat în lumea ortodoxiei, fiind închinată unui artist. Mai precis, lăcaşul de cult a fost special construit pentru a comemora trecerea prematură în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu. Tocmai de aceea, biserica este plină de simboluri şi de reprezentări concentrate în jurul acestei idei. Biserica de la Ipoteşti închinată lui Eminescu se află la doar câţiva paşi de casa în care a copilărit poetul. Ideea ridicării unei biserici dedicate unui poet i-a aparţinut unui grup de intelectuali care s-au întâlnit în 1928 la o acţiune comemorativă în cinstea lui Eminescu. În acea perioadă, moşia Eminovicilor era în proprietatea familiei de boieri Papadopol, cei care au cumpărat pământul cu tot cu casă de la familia lui Eminescu. Nicolae Iorga a reuşit să obţină acordul familiei Papadopol pentru construirea bisericii. A urmat o colectă publică în timpul căreia mii de persoane au donat bani pentru materiale de construcţii. Lăcaşul ridicat apoi are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.
Biserica închinată lui Eminescu, încadrată în categoria monumentelor istorice, constituie o atracţie pentru turişti prin aureola neagră, îndoliată, a sfinţilor din pictura murală interioară, portretul lui Mihai Eminescu în mărime naturală, pictat în semn de omagiu, portretul lui Carol al II-lea şi pictura cu Arhanghelul Mihail cu chipul tânărului Eminescu.
Biserica de la Ipoteşti este un loc de pelerinaj, dar şi lăcaşul de cult în care vin să se roage oamenii din împrejurimi. În aceasta se află inclusiv potirul din care se împărtăşea Eminescu şi din care astăzi se împărtăşesc şi oamenii satului.
– Larisa TELIŞCĂ