Tribunalul Botoșani a pronunțat astăzi o sentință mult așteptată în dosarul care a tulburat apele administrației locale. Primarul municipiului, Cosmin Andrei, a fost găsit vinovat pentru divulgarea de informații confidențiale, însă va putea rămâne în funcție.
Judecătorii au stabilit o pedeapsă de un an de închisoare, dar cu amânarea aplicării pe un termen de supraveghere de doi ani. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Decizia instanței vine cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, iar efectul este cu atât mai important cu cât Cosmin Andrei își păstrează calitatea de ales local și poate candida pentru un nou mandat. „Amânarea aplicării pedepsei” nu reprezintă o condamnare efectivă – dacă în cei doi ani edilul nu va comite o nouă infracțiune și va respecta măsurile impuse, fapta nu va apărea în cazier.
Ce a decis instanța
Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, Cosmin Andrei a fost condamnat pentru că a folosit informații care nu erau destinate publicității, oferindu-le unei candidate la un concurs public. Pedeapsa de un an de închisoare a fost amânată, iar edilul va fi supravegheat timp de doi ani. În această perioadă, trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să se prezinte la Serviciul de Probațiune Botoșani, să anunțe schimbările de domiciliu sau loc de muncă și să permită verificarea surselor de venit.
Instanța a dispus și revocarea controlului judiciar, precum și plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 1.364,28 lei. Sentința a fost comunicată prin grefa instanței, în conformitate cu procedura legală.
Dosarul care a zguduit Primăria Botoșani
Totul a început în vara anului 2021, când Cosmin Andrei ar fi transmis ilegal subiectele și răspunsurile unei candidate la un concurs organizat de Direcția de Impozite și Taxe Locale. În februarie 2024, în urma unor percheziții făcute de DNA, au fost descoperite probe care au dus la trimiterea în judecată a edilului, pe 8 mai 2024.
Ancheta a fost susținută și de declarațiile unor martori, care au confirmat, în fața instanței, implicarea primarului. Geanina Hrițcu, beneficiara directă a subiectelor, a afirmat că „a primit foile cu subiecte direct de la edil”. Un alt martor, angajat al Direcției de Impozite și Taxe și fost membru al comisiei de concurs, a spus că i-a oferit primarului subiectele „împreună cu răspunsurile aferente, în ajunul examenului”, la cererea expresă a acestuia.
Ezitări în declarații, dar faptele rămân
Deși și-au menținut declarațiile inițiale, unii martori au fost mai puțin fermi în detalii. Geanina Hrițcu a susținut că nu își amintește dacă exact acele subiecte au fost cele folosite în concurs, dar a recunoscut că a primit „o hârtie care a ajuns ulterior și la soțul ei”.
Cosmin Andrei neagă acuzațiile
Primarul a negat ferm că ar fi cerut subiectele – „În 2021, am cerut unui membru al comisiei un extras din bibliografie pe care l-am transmis candidatei, pe două foi A4, fără să acord atenție detaliată acestora. Nu am observat că ele conțineau și întrebări și răspunsuri”, a susținut Cosmin Andrei în fața instanței. Acesta susține că întreaga responsabilitate aparține persoanei care i-a înmânat documentele și a reiterat că el nu a solicitat niciodată subiecte și răspunsuri.
Legături surprinzătoare între judecător și primar
Un detaliu care a atras atenția este faptul că dosarul penal al primarului a fost repartizat judecătorului Adrian Murariu, fostul președinte al Judecătoriei Botoșani, același magistrat care i-a înmânat lui Cosmin Andrei certificatul de primar pentru cel de-al doilea mandat, în calitate de președinte al Biroului Electoral la alegerile locale din vara anului trecut. Deși transferul lui Murariu de la Judecătorie la Tribunalul Botoșani a avut loc ulterior, coincidența este considerată cel puțin interesantă. Asta cu atât mai mult cu cât învestirea oficială în funcție în noul mandat al lui Cosmin Andrei a avut loc tocmai într-o sală de judecată de la Judecătoria Botoșani în care obișnuia să judece cauzele Adrian Murariu, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria administrației locale. Mai mult, judecătorul care i-a înmânat certificatul de ales local i-a stabilit acum și pedeapsa.
Ce urmează
Deși sentința de astăzi nu este definitivă, implicațiile ei sunt clare – Cosmin Andrei poate rămâne primar și poate candida din nou, iar dacă nu va încălca legea în următorii doi ani, nu va avea antecedente penale. În schimb, este de așteptat ca procurorii Direcției Naționale Anticorupție să formuleze apel. Asta pentru că, în timpul anchetei DNA, primarul Cosmin Andrei și apărătorii săi au încercat să semneze un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, propunându-se tot amânarea aplicării pedepsei, variantă respinsă atunci de anchetatori. Prin urmare, este de așteptat ca DNA să conteste hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Suceava.
În schimb, până la o hotărâre definitivă, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Contactat de reporterii Monitorul de Botoșani, edilul a refuzat să comenteze hotărârea.
“Nu am comentat niciodată deciziile instanțelor de judecată și nu o voi face nici acum. Vă mulțumesc!”, a menționat primarul Cosmin Andrei