sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăLocalDiscuție despre viitorul bibliotecilor la Memorialul Ipotești (VIDEO)

Discuție despre viitorul bibliotecilor la Memorialul Ipotești (VIDEO)

Acum două zile a avut loc o dezbatere la Memorialul Mihai Eminescu din Ipotești legat de viitorul bibliotecilor în contextul actual al schimbărilor tehnologice și de altă natură din viața de zi cu zi.

Discuțiile au fost moderate de Ala Sainenco, directoarea Memorialului, iar invitați în fața publicului care a asistat la dezbatere au fost Ioan Milică, directorului Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) și Valer Simion Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cei doi vorbitori au răspuns și întrebărilor publicului, după ce au explicat provocările la care au trebuit să facă față și transformările pe care le-au considerat necesare în instituțiile pe care le conduc, în condițiile în care tinde să dispară persoanele care petrec mult timp în compania cărților, studiind în sălile de lectură ale bibliotecilor.

Ion Milică a dat exemplul bibliotecii ieșene, care are 15.000 de clienți care doresc cărți în format fizic, comparativ cu cei 75.000 de clienți care consultă online resursele BCU. „Bibliotecile trebuie să devină jucători activi, să pătrundă în lumea celor care doresc resurse de studiu sau orice alt tip de cărți”, spune acesta.

Și Valer Simion Cosma a expus cam aceleași provocări, explicând că fără o solidă infrastructură online, o bibliotecă nu este pregătită în fața provocărilor, dar a atenționat și că bibliotecile trebuie să se transforme în centre culturale dacă vor să atragă cititorii, altfel își condamnă viitorul.

„Bibliotecarul trebuie să devină animator cultural, strateg de proiecte de finanțare, să poată lucra interdisciplinar și să lucreze la reconectarea cu comunitatea, nu doar să catalogheze cărți”, a conchis Ion Milică, directorul BCU Iași.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
12.8 ° C
13.8 °
12.2 °
41 %
4.7kmh
50 %
S
13 °
D
14 °
lun
17 °
mar
21 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Adevărul iese la iveală, cablurile alea de bicicletă sunt mult prea fragile.

EDITORIAL

Poate că cea mai mare realizare a vremurilor pe care le trăim nu este informația ca atare, ci accesibilitatea acesteia. Informație a existat de...

EPIGRAMA ZILEI

Până la nuntă, ia seama, Fetele gătesc ca mama ; După ce nunta e gata, Sunt neveste, beau ca ... tata! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...