Acum două zile a avut loc o dezbatere la Memorialul Mihai Eminescu din Ipotești legat de viitorul bibliotecilor în contextul actual al schimbărilor tehnologice și de altă natură din viața de zi cu zi.
Discuțiile au fost moderate de Ala Sainenco, directoarea Memorialului, iar invitați în fața publicului care a asistat la dezbatere au fost Ioan Milică, directorului Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) și Valer Simion Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Cei doi vorbitori au răspuns și întrebărilor publicului, după ce au explicat provocările la care au trebuit să facă față și transformările pe care le-au considerat necesare în instituțiile pe care le conduc, în condițiile în care tinde să dispară persoanele care petrec mult timp în compania cărților, studiind în sălile de lectură ale bibliotecilor.
Ion Milică a dat exemplul bibliotecii ieșene, care are 15.000 de clienți care doresc cărți în format fizic, comparativ cu cei 75.000 de clienți care consultă online resursele BCU. „Bibliotecile trebuie să devină jucători activi, să pătrundă în lumea celor care doresc resurse de studiu sau orice alt tip de cărți”, spune acesta.
Și Valer Simion Cosma a expus cam aceleași provocări, explicând că fără o solidă infrastructură online, o bibliotecă nu este pregătită în fața provocărilor, dar a atenționat și că bibliotecile trebuie să se transforme în centre culturale dacă vor să atragă cititorii, altfel își condamnă viitorul.
„Bibliotecarul trebuie să devină animator cultural, strateg de proiecte de finanțare, să poată lucra interdisciplinar și să lucreze la reconectarea cu comunitatea, nu doar să catalogheze cărți”, a conchis Ion Milică, directorul BCU Iași.