spot_img
marți, aprilie 22, 2025
AcasăLocalAlegeri locale parțiale. Locuitorii din Avrămeni și Coșula își aleg primarii pe...

Alegeri locale parțiale. Locuitorii din Avrămeni și Coșula își aleg primarii pe 4 Mai, odată cu scrutinul prezidențial

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale a început sâmbătă, 19 aprilie, cu doar o zi înainte de Paște, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7 dimineața.

Pe 4 mai, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, locuitorii din două comune din județul Botoșani, Avrămeni și Coșula, sunt așteptați la urne pentru a-și alege noii primari.

Alegerile din aceste două localități sunt organizate după ce primarii aleși la scrutinul din iunie 2024 au decedat. Avrămeni și Coșula se numără printre cele 19 localități din țară în care vor avea loc alegeri locale parțiale, organizate pentru desemnarea unor noi primari.

Pe lângă cele două comune din Botoșani, vor mai avea loc alegeri pentru primari și în localitățile Sopot (Dolj), Căbești și Rieni (Bihor), Oțelu Roșu și Lăpușnicel (Caraș-Severin), Valea Ierii (Cluj), Limanu (Constanța), Gura Ocniței (Dâmbovița), Buturugeni (Giurgiu), Heleșteni (Iași), Ulmeni (Maramureș), Iancu Jianu și Mihăești (Olt), Bușteni și Secăria (Prahova), Zalău (Sălaj) dar și Drăgănești-Vlașca (Teleorman).

Tot pe 4 mai, locuitorii județului Bihor vor vota un nou președinte al Consiliului Județean, după ce Ilie Bolojan a demisionat din funcție în urma câștigării unui mandat de senator, la alegerile din 1 decembrie 2024.

Cum se desfășoară votul

Votul va avea loc între orele 07:00 și 21:00. Cei care se află în secția de votare sau la coadă în fața acesteia la ora 21:00 vor putea vota până la ora 23:59. Alegătorii vor primi două buletine de vot – unul pentru alegerile prezidențiale și unul pentru alegerile locale, dacă se află într-o localitate unde se organizează și scrutin parțial.

În județul Bihor, alegătorii vor primi buletinul pentru alegerea președintelui CJ în plus față de cel pentru Cotroceni. Câștigător va fi candidatul care obține cele mai multe voturi.

Reguli stricte în campania electorală

Campania electorală are reguli clare, stabilite prin lege. Sunt permise doar anumite tipuri de materiale de propagandă, cum ar fi:

  • afișe de dimensiuni limitate;

  • materiale video sau audio în mass-media;

  • publicitate online și în presa scrisă;

  • pliante, broșuri, calendare sau fluturași.

Sunt interzise bannerele, spectacolele, artificiile, corturile publicitare, dar și oferirea de obiecte promoționale cum ar fi pixuri, tricouri, pungi sau produse alimentare și alcoolice.

Reguli speciale la secțiile de vot

Secțiile de votare vor avea urne separate pentru fiecare tip de scrutin, dar o singură urnă specială pentru votul la domiciliu. Votul va fi consemnat pe liste distincte pentru alegerile prezidențiale și cele locale parțiale.

Sistemul informatic folosit va monitoriza prezența și va preveni votul ilegal, urmând să ofere date separate pentru cele două tipuri de alegeri.

După închiderea urnelor, membrii biroului electoral vor desigila toate urnele, iar buletinele de vot vor fi sortate în funcție de scrutin. Dacă un buletin este introdus în urna greșită, acesta va fi totuși luat în calcul și nu va fi anulat.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
26.6 ° C
26.6 °
26.6 °
30 %
4.9kmh
1 %
mar
27 °
mie
24 °
J
24 °
vin
25 °
S
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc cu vântul ăsta, că am văzut și muzeul.

EDITORIAL

După săptămâni de trudă și pregătiri, românii au întâmpinat sărbătorile pascale cum știu mai bine, într-o manieră consacrată. Excese alimentare și mai ales bahice,...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...