Problemele pare că se ţin scai de primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă. Aflat în arest pentru 30 de zile după ce a fost reţinut într-un dosar de corupţie, edilul a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani. Acuzația – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, adică conflict de interese, conform articolului 301 din Codul Penal, și instigare la furt.
Primarul Verginel Gireadă a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani în scandalul furtului de apă din vara lui 2022. Totul a pornit de la un iaz, umplut cu apă din rețeaua publică operată de Nova Apaserv, fără autorizație.
Scandalul a izbucnit în iulie 2022, după ce presiunea apei în satul Ipotești a scăzut brusc. Reprezentanții Nova Apaserv au mers pe teren și au descoperit o conductă improvizată, îngropată, care ducea apa direct dintr-un hidrant într-un iaz. Conducerea operatorului de apă a sesizat Poliția, care a deschis un dosar penal pentru furt de apă.
Reporterii MONITORUL DE BOTOŞANI au scris atunci în premieră despre această situaţie.
Iazul, pășunea și familia primarului
Investigațiile au scos la iveală că iazul se află pe o pășune comunală, dar întreaga zonă din jur este înconjurată de terenuri aparținând familiei primarului. Fiul și fiica lui Verginel Gireadă figurau în acte cu 30.000 mp, respectiv 2.000 mp, iar primarul însuși deține 30.000 mp chiar sub nivelul iazului.
„Da. Nu mai este niciun secret pentru nimeni… așa este… se poate vedea la Cadastru”, a recunoscut Verginel Gireadă, în momentul în care reporterii „Monitorul de Botoșani” l-au întrebat despre aceste aspecte.
Mai mult, traseul conductei de apă identificate de Nova Apaserv părea să traverseze terenul fiului primarului. Cu toate acestea, edilul a respins atunci orice acuzație și a susținut că totul a fost un demers tehnic pentru „aerisirea rețelei de apă”, necesară pentru evitarea unor avarii în sistemul de alimentare, mai ales vara.
„Ăsta e coșmarul nostru în lunile iunie-iulie-august. Toți știau de la Nova Apaserv… și domnul Fegher, și domnul Matei… Doar că cei care au ajuns atunci acolo nu au știut și au crezut că au descoperit nu știu ce furt…”, a declarat Gireadă.
Edilul susținea că această practică exista de 12 ani, cu acordul Nova Apaserv. „Noi le facem treaba. Pentru mine și pentru ceilalți care cunosc problema lucrurile sunt limpezi. În rest, pentru cârcotași, care văd numai hoți, pot să spun că mi se rupe…”, a spus atunci primarul vizibil iritat.
Reacțiile și ancheta
Inginerii Nova Apaserv nu au fost însă de aceeași părere. Aceștia au explicat că „aerisirea” rețelei nu se face la nivelul solului, ci doar în puncte înalte, dotate cu echipamente speciale. Ulterior, Primăria a recunoscut situația și chiar s-a oferit să achite cantitatea de apă scursă în iaz, dar operatorul de apă a considerat cazul o infracțiune și a lăsat decizia în mâinile anchetatorilor.
Ce i se impută primarului Verginel Gireadă
Procurorii îl acuză pe primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, de două fapte penale, ambele legate de presupusa folosire abuzivă a funcției sale în interes personal și de prejudicierea companiei județene de apă:
-
Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane: În iunie 2022, primarul ar fi dat un ordin verbal mai multor angajați ai Primăriei (din cadrul Serviciului de Gospodărire Comunală) – printre care D.C., G.D., M.C., R.M. și V.R. – să execute o lucrare pe terenul fiului său, Gireadă Andrei Constantin. Lucrarea a constat în construirea unei instalații subterane ilegale, care a fost racordată la magistrala de apă a companiei Nova Apaserv. Ținta era ca această conductă să alimenteze un iaz privat deținut de fiul edilului, pentru întreținerea acumulării de apă, folosind resursele publice ale societății de apă-canal. Potrivit legii aceasta faptă se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.
-
Instigare la furt (în formă improprie): Pe 1 iulie 2022, după ce instalația fusese finalizată, edilul i-ar fi cerut explicit angajatului D.C. să pornească apa prin conducta construită ilegal. Astfel, s-a produs o scurgere de apă de aproximativ 27 de metri cubi, în doar o oră, din rețeaua publică, în iazul fiului său. Valoarea prejudiciului, conform calculelor anchetatorilor, este de aproximativ 156 de lei.
Ambele fapte sunt investigate ca abuz în serviciu în interes personal și furt de resurse din sistemul public de utilități, cu implicarea directă a unor funcționari publici subordonându-se ordinelor primarului.
Un nou scandal – curent tras ilegal pentru un șantier
Numele comunei Mihai Eminescu a fost menționat din nou în februarie 2023, când o firmă de construcții, nimeni alta decât tot Cornell’s Floor SRL, a fost prinsă în flagrant că alimenta utilajele de pe șantierul unui dispensar medical cu curent electric tras ilegal de la stația de pompare a Nova Apaserv. Proiectul era finanțat de Compania Națională de Investiții, dar beneficiarul era tot… Primăria Mihai Eminescu.
„Noi am stabilit prejudiciul la circa 12.000 de lei. Suma a fost calculată comparând consumul dintr-o perioadă similară cu cea în care au fost conectați ilegal”, declara la circa o lună de la acest incident fostul director general Nova Apaserv Liviu Ștefan.
Angajații Nova Apaserv au fotografiat cablurile conectate ilegal la o betonieră și au depus plângere. Mai grav este că muncitorii au intrat în stația de pompare cu o cheie, iar una dintre cheile lacătului se afla în posesia unui angajat al primăriei. Asta i-a făcut pe mulți să suspecteze că furtul de curent ar fi fost permis „cu voie de la primărie”.
În mod bizar, polițistul care a venit la constatare, deși șantierul era lângă postul de poliție, a fost reticent. Ba chiar ar fi reproșat angajatului Nova Apaserv că a sunat la 112. Potrivit zvonurilor din comună, șeful de post ar fi căsătorit cu o nepoată a primarului Verginel Gireadă. Totuși, IPJ a precizat atunci că nu există suspiciuni legate de activitatea polițistului.
Şi acest caz a fost adus în atenţia publică de reporterii MONITORUL.
Percheziții DNA și acuzații de corupție
Pe 7 aprilie anul acesta, Direcția Națională Anticorupție a declanșat un val de 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, vizând și instituții publice. Printre cei vizați, primarul Verginel Gireadă, care a fost reținut pentru 24 de ore.
Anchetatorii susțin că în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, omul de afaceri Marcel Bârsan, cel care ar conduce din umbră firma Cornell’s Floor, ar fi oferit avantaje unor aleși locali pentru a obține contracte publice. Gireadă ar fi primit materiale de construcții de aproape 92.000 lei, sprijin pentru o firmă din familie și un contract avantajos pentru vânzarea unui teren de 50.000 de euro.
Ironia sorții, Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean și condamnat pentru corupție, a fost consilier personal al viceprimarului din Mihai Eminescu. Firma Cornell’s Floor apare și în dosarul în care Țurcanu a fost trimis după gratii, fiind acuzată că i-a construit o casă în schimbul unor contracte.
De peste 20 de ani, comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost condusă de familia Gireadă. Dumitru-Verginel Gireadă a început ca tractorist, a devenit primar, deputat, student la 44 de ani, și apoi vicepreședinte PSD. Între timp, fosta lui soție a fost primar și subprefect. Acum, Verginel Gireadă, aflat în centrul a mai multor controverse, se confruntă u un proces penal și suspiciuni de corupție. Rămâne de văzut cum va evolua ancheta și dacă instanța va face lumină într-un caz care pare desprins dintr-un scenariu de film.
Cum și – a permis DNA – ul să între în cuibul de viespi ? Ăștia se consideră Dumnezei ! Oricum intră în scenă judecătorii corupți care aduc ,, prescrierea ” !