Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri de magazine și a găsit produse pline de E-uri. La rândul său, Aurel Popescu, președintele patronatului din industria de panificație Rompan, atrage atenția că magazinele umflă prețurile cozonacilor și practică adaosuri comerciale „nesimțite”.
ANPC a analizat 20 de sortimente de cozonaci, produse de unități proprii sau de furnizori din sectorul privat pentru rețele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny.
„S-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiționale” sau „de casă”, spun reprezentanții ANPC.
Totodată, numeroși producători utilizează premixuri fără a menționa proporția reală de ingredient activ (de exemplu nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conținutul real al umpluturii. În unele cazuri, procentul efectiv de nucă este net inferior percepției create.
ANPC face câteva recomandări:
- Citiți cu atenție eticheta de produs, aceasta ar trebui sa va ofere toate informațiile pe care le doriți si de care aveți nevoie pentru a lua decizia achiziționării;
- Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
- Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
- Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.
Producătorii se plâng că magazinele umflă prețul cozonacilor
Patiserii estimează că vor coace mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți, a afirmat Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, pentru Agerpres.
- „Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costurile producătorilor sunt mai mari, dar și adaosurile comerciale practicate de unii comercianți sunt de multe ori nesimțite. Sincer, nu pot să spun altfel. Nu poți să vinzi un cozonac care pleacă de la producător cu 60 lei, să-l vinzi în magazin cu 140 de lei.
- Unii dau vina pe TVA, că e 19%, dar nu este adevărat, la cozonaci este 9%. Nu e bine să bagi chiar așa mâna în buzunarul cumpărătorului. Dacă te duci în piață și cumperi roșii cu 45 de lei sau o cireașă cu doi lei, asta e treaba ta, dar la produsele acestea și în perioada aceasta, fii mai indulgent cu clientul. Și nu vreau să vorbesc despre prețul la cofetării.
- Într-adevăr cacaoa s-a scumpit mai tare, dar nuca are cam același preț, zahărul e chiar mai mic la preț, iar la făină avem prețuri foarte bune’, a declarat Popescu.
Acesta a precizat că eliminarea facilităților fiscale din industria alimentară a influențat costurile producătorilor, în medie, cu 18%, iar aceștia au fost nevoiți să majoreze prețul la produsele de morărit și panificație pentru a nu lucra în pierdere.