În inima Centrului Vechi al municipiului Botoșani, ani la rând s-a ascuns o rețea bine organizată de trafic de droguri și substanțe cu efect psihoactiv. Această grupare, condusă de Romario-Alberto R., nu era una oarecare, ci o adevărată afacere de familie, în care fiecare membru avea un rol bine definit.
Curtea de Apel Suceava a pus punct acestei povești în 15 aprilie 2025, când a pronunțat sentința definitivă într-un dosar complex, care a scos la lumină detalii tulburătoare despre modul în care funcționa această organizație.
Modul de operare al grupării – de la aprovizionare la distribuție
Ancheta, derulată pe parcursul mai multor ani de către procurorii DIICOT, a scos la iveală un mecanism infracțional bine pus la punct. Membrii familiei – de la mama Silvia, la fratele Rivaldo-Denilson, până la concubina Beatrice-Elena V – participau activ la întreaga activitate – de la aprovizionarea cu droguri, la ambalarea lor în pliculețe de staniol sau plastic, la depozitarea în locuințe „sigure”, până la distribuția directă către consumatori. Cartierul general al afacerii era locuința mamei, un apartament discret dintr-un bloc modest, de unde, pentru doar 10 lei, orice doritor putea cumpăra o doză de „etnobotanice” sau chiar cannabis.
Afacerile ilegale cu „etnobotanice” – o rețea bine organizată
Pe baza unor interceptări telefonice, filaje și percheziții, anchetatorii au reușit să demonstreze că Romario-Alberto R. era liderul grupării și coordona întreaga operațiune. Acesta punea la dispoziția rețelei autoturisme pentru transport, telefoane pentru comunicare cu clienții și, bineînțeles, drogurile propriu-zise. De altfel, discuțiile înregistrate între membrii rețelei arătau clar cât de bine organizată era distribuția. Se vorbea despre ambalaje, despre „clienți siguri”, despre metode de evitare a patrulelor de poliție. Iar în momentul în care vreun membru al grupării simțea că riscurile cresc, telefonul se închidea și activitatea era reluată într-o altă zonă.
Probele incriminatoare – interceptări și percheziții cu rezultate semnificative
În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit sume mari de bani – atât în lei, cât și în valută – ascunse prin saltele, sertare sau chiar în pereți falși. De asemenea, au fost găsite bijuterii, cântare electronice de mare precizie și plicuri sigilate gata pentru vânzare. Printre substanțele identificate se numără cannabis, comprimate de tip Xanax (cu substanța activă Alprazolam), dar și 5F-MDMB-PINACA – un canabinoid sintetic extrem de periculos, cunoscut în rândul consumatorilor sub numele de „etnobotanice”.
Pedepse cu suspendare pentru membrii rețelei
Pe baza probelor solide, instanța a stabilit pedepse privative de libertate pentru majoritatea inculpaților, dar multe dintre acestea au fost suspendate sub supraveghere. Romario-Alberto R. a fost condamnat la 2 ani, 10 luni și 20 de zile de închisoare, pedeapsă pe care nu o va executa efectiv, ci o va ispăși în libertate, sub supravegherea Serviciului de Probațiune. Mama sa, Silvia ., a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fratele său, Rivaldo-Denilson R., va avea de respectat și el un program de supraveghere, dar și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. Genoveva R. și Beatrice-Elena V., considerate colaboratoare apropiate, au primit pedepse similare și vor fi obligate să urmeze un program de reintegrare socială.
Comerț organizat și profituri
Documentele instanței relevă un lucru clar – această rețea nu doar că opera pe scară largă, dar o făcea cu o rutină profesională demnă de o afacere legală. În motivația instanței se menționează că Romario-Alberto R. „coordona activitatea de distribuire, punând la dispoziția vânzătorilor autoturisme, telefoane mobile și droguri.” Aceste informații arată clar că nu era vorba de vânzări ocazionale între prieteni, ci de un comerț organizat, cu profituri substanțiale și o piață de desfacere bine definită.
Bunuri restituite traficanților
Surprinzător, însă, instanța a dispus restituirea unor sume de bani și a bijuteriilor ridicate în timpul anchetei, pe motiv că nu s-a putut dovedi cu exactitate proveniența ilicită a acestora. Cu toate acestea, întreaga operațiune rămâne una dintre cele mai importante destructurări de rețele de trafic din Botoșani.
Cazul în sine este și o lecție amară despre cum tineri, sau chiar familii întregi, pot fi cooptați într-o activitate infracțională, ghidați de tentația banilor rapizi.