Activitatea Secției de Drumuri Naționale (SDN) Botoșani a fost bulversată după ce cinci posturi-cheie au fost eliminate printr-o reorganizare impusă de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași. Inginerii cu experiență au fost relocați într-o nouă structură creată la Iași, iar unitatea din Botoșani funcționează în prezent fără specialiști și fără factori de decizie, riscând să nu poată face față sezonului rece.
Situația a fost expusă public de Dumitru Clipaciuc, șeful SDN Botoșani, și de Liviu Mihalache, adjunct șef de secție, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc astăzi. Intervențiile au subliniat efectele directe ale noii organigrame implementate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), valabilă la nivel național, schimbările afectând grav activitatea SDN Botoșani.
„Începând cu data de 1 aprilie CNAIR a implementat o nouă organigramă atât la nivel central, cât și la nivelul celor din teritoriu. Din patru ingineri de specialitate pentru drumuri pe care îi aveam înainte acum mai am doar unul activ. Un post nici nu mi l-a mai scos la concurs. Procedurile nu au fost schimbate, eu oamenii nu îi mai am și zi de zi mă lovesc de aceleași probleme, iar eu când sunt anchetat sunt anchetat conform normativului. De ce nu am luat măsuri conform normativului. Acele posturi au fost desființate, ele nu mai există”, a declarat Clipaciuc.
Cinci posturi, șterse din structura SDN Botoșani
Conform documentelor prezentate, au fost desființate trei posturi de șef sector – ocupate de ingineri specializați în Căi Ferate, Drumuri și Poduri – și două de șef formație, unul la Întreținere Auto-Utilaje și celălalt la Siguranță Rutieră. Ambele au fost transformate în simple posturi de execuție.
Clipaciuc atrage atenția că SDN Botoșani este practic lipsită de capacitate de intervenție în cazuri de urgență, cum ar fi viscolul extrem din aprilie 2023, când instituția a pierdut un angajat și s-a confruntat cu anchete interne.
„Nu am cum să trec următoarea iarnă. Pot să las pur și simplu Secția de Drumuri Naționale și să plec la autostradă. (…) Este de datoria mea să atrag atenția că nu mai am personal calificat care, în caz de catastrofe, cum a fost în aprilie 2023 și eu nu voi uita niciodată Codul Roșu, viscolul, colegul decedat și noi suntem anchetați. (…) Lipsă de personal atunci, lipsă de personal acum”, a spus șeful SDN Botoșani.
Prefectul reacționează – „Doar la Botoșani s-au desființat”
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a confirmat situația și a transmis documentele primite către DRDP Iași și CNAIR, dar și către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Punctul nostru de vedere este să păstrăm specialiștii pe drumurile din județul nostru, așa cum s-a procedat și în alte județe. Au fost păstrate posturile de specialitate, doar la Botoșani au fost desființate. Înseamnă că și la Drumuri Naționale nu suntem atractivi”, a declarat Nechifor.
„Mutat fictiv” la Iași, un inginer nu poate ieși pe teren
Unul dintre angajații afectați este Andrei Bucșă, fost șef sector și lider de sindicat la SDN Botoșani, cu nouă ani de experiență. Inginerul a fost mutat pe hârtie la DRDP Iași, dar cu loc de muncă în continuare la Botoșani – fără atribuții clare și fără posibilitatea legală de a lucra în teren.
„De pe data de 1 până astăzi eu n-am făcut nimic. Am fost mutat fictiv la DRDP Iași, ca să poată primi un șef de acolo spor. Eu sunt mutat pe Iași, dar cu loc de muncă la Botoșani, iar în fișa postului am activități pe Iași. Eu m-am prezentat la serviciu, dar SSM-ul nu mi l-a făcut nimeni și nu pot să ies pe drum”, a afirmat Bucșă.
Acesta atrage atenția că unitatea nu mai are nici inspector pentru securitatea muncii, iar echipa, altădată omogenă și eficientă, este acum decimată. „Secția de Drumuri funcționează cu patru economiști și un inginer. A pus SDN pe chituci, nu mai putem să facem nimic”, a spus Andrei Bucșă.
Exemple de eficiență, ignorate în reorganizare
Prefectul Nechifor a dat ca exemplu pozitiv drumul de la Flămânzi spre Iași, unde s-au implementat măsuri eficiente de siguranță rutieră în trecut, ca dovadă a competenței echipei din Botoșani.
„Cel mai bun exemplu este drumul spre Iași, la Flămânzi. S-a intervenit acolo, avem benzi rezonatoare, s-au pus indicatoare și nu mai avem accidente. Bineînțeles, și cu ajutorul poliției”, a punctat oficialul.
Deszăpezire pe hârtie, riscuri reale în teren
Deși SDN Botoșani are contracte cu terți pentru deszăpezire, Clipaciuc avertizează că aceste colaborări nu acoperă toate riscurile. Dacă firmele nu își îndeplinesc obligațiile, amenzile aplicate sunt minore, iar responsabilitatea rămâne la șeful SDN.
„Ce se întâmplă când prestatorul nu-și onorează contractul? Primește o penalitate, dar nu este mare. O plătește. Dar noi care suntem în interacțiune cu cetățeanul? Se întâmplă tragedii, rămân înzăpeziți. În primă fază sunt anchetat eu de la SDN, că nu am luat toate măsurile care se impun (…) De acum orele suplimentare nu se mai plătesc”, a explicat ședul SDN Botoșani.
„Posturile au fost mutate pentru ca un șef să-și păstreze funcția”
În final, Clipaciuc aruncă acuzații grave privind motivația reală a reorganizării – ar fi fost o mișcare calculată pentru ca un șef de la Iași să își păstreze funcția, prin adăugarea artificială a subordonaților din Botoșani. „Posturile au ajuns la DRDP Iași, deoarece cineva rămânea fără post că nu avea 10+1. Nu avea 10 angajați sub el ca să fie șef”, a concluzionat șeful SDN.