spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocalDirectori băgați în ședință de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul...

Directori băgați în ședință de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației (video)

Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a efectuat astăzi o vizită oficială în județul Botoșani, unde s-a întâlnit cu directorii și directorii adjuncți ai școlilor din teritoriu.

Evenimentul a avut loc la hotelul Rapsodia și a reunit zeci de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din întreg județul.

Întâlnirea a avut ca scop principal discutarea provocărilor actuale din sistemul educațional, dar și prezentarea noilor direcții strategice ale ministerului pentru perioada următoare. Printre temele abordate s-au numărat digitalizarea învățământului, formarea profesională a cadrelor didactice, reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea infrastructurii școlare.

„Am reușit să evadez din biroul meu”

Sorin Ion și-a început, însă, intervenția cu o notă personală, vorbind despre propria experiență în sistemul de învățământ.

„Sunt absolut încântat că sunt aici, măcar din motiv că am reușit să evadez din biroul meu, ne simțim prizonieri acolo și credeți-mă că prezența în școală este ceea ce ne lipsește cel mai mult. (…) Din păcate, ziua are doar 24 de ore și e imposibil să faci tot ceea ce își dorești. Mă simt extrem de confortabil în fața dumneavoastră și o să vă explic de ce, și nu e frumos să vorbesc despre mine. În ultimii 35 de ani de când sunt eu în învățământ am fost director de școală mică, director de liceu tehnologic, greu de tot, (…) am fost și inspector de matematică și inspector școlar general. Nu am sărit nicio treaptă”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

După ce a spus că vrea să audă realitatea din teritoriu și să discute despre problemele cu care se confruntă școlile botoșănene, Sorin Ion a spus că „e cumva o modă în ultimii ani, să criticăm sistemul de educație, că e prost, că merge prost. Hai să fim puțin mai obiectivi, să ne dăm un pas în spate și să vedem, de exemplu, la ce să România în top 5 mondial. La Olimpiadele Naționale de Matematică suntem în top 5 mondial, la fizică la fel, la informatică nu mai vorbesc.

„Suntem încă la un consilier școlar la aproape 100 de elevi”

În cadrul întâlnirii, Cătălina Lupașcu, directorul Centrului Județean de Asistență și de Resurse Educaționale Botoșani, a adus în discuție problema deficitului de personal de sprijin în școli.

„Știm de ordonanța trenuleț, dar așteptările directorilor, așteptările părinților sunt mari în ceea ce privește activitatea consilierilor școlari și în ceea ce privește numărul profesorilor de sprijin, iar problematica copiilor este foarte diversă. Din păcate, suntem încă la un consilier școlar la aproape 100 de elevi. Avem doar 30 de profesori de sprijin pentru 1.100-1.200 de elevi cu certificat de orientare școlară. Nu mai vorbim că avem vreo 20 de logopezi școlari”, a explicat Cătălina Lupaşcu, directorul Centrului Judeţean de Asistenţă şi de Resurse Educaţionale.

„Ați început cu partea rea”

În replică, secretarul de stat a subliniat că, în ciuda restricțiilor impuse de „ordonanță trenuleț”, Ministerul Educației a făcut eforturi constante în ultimii ani pentru a suplimenta numărul de posturi.

„Ați început cu partea rea, cu ordonanța trenuleț care teoretic măcar ne limitează suplimentar de posturi, dar dacă facem un pic de istorie foarte recentă veți vedea următoarele lucruri. În ultimii patru ani, din ce știu eu trăind pe viu, avem cam același număr de elevi în țară, e relativ constat la 2,9 milioane, iar numărul de posturi în sistemul preuniversitar a crescut cu 10-15.000. În toamnă s-a suplimentat numărul de posturi cu 7.800. Intenția Ministerului de a crește numărul de posturi și de a îmbunătăți raportul dintre numărul de persoane adulte și copii este evidentă”, a spus Sorin Ion.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
15.6 ° C
15.6 °
15 °
61 %
4kmh
20 %
vin
16 °
S
24 °
D
22 °
lun
23 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...