O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 – 18 aprilie, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), într-un comunicat publicat luni.
“În perioada 14 – 18 aprilie, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, precizează meteorologii.
ANM a emis, luni, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineaţa în zone din 10 judeţe. Astfel, în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în judeţele Bacău, Botoşani, Caraş-Severin, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vrancea şi Vaslui, temporar, vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h, care vor ajunge şi la 75 – 90 km/h. Local, se vor semnala intensificări ale vântului şi în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40 – 50 km/h.
Cum ne afectează un nor de praf saharian și cum ne putem proteja
Prezența prafului saharian în atmosferă poate avea multiple efecte asupra sănătății și mediului.
Concentrațiile ridicate de particule de praf pot reduce calitatea aerului, afectând vizibilitatea și contribuind la poluarea atmosferică.
Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pot experimenta agravarea simptomelor. Medicii recomandă acestor pacienți să evite expunerea prelungită în aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf saharian.
„Fiind vorba de niște particule foarte fine, ele au posibilitatea să intre în căile respiratorii și să producă iritație locală. Cele mai mari riscuri le au persoanele care sunt cunoscute deja cu afecțiuni respiratorii și care în momentul unor astfel de situații, când sunt alerte din partea autorităților, trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă și să aibă, dacă se poate, medicația de rezervă”, a spus medicul Beatrice Mahler.
După precipitații, praful saharian se poate depune pe suprafețe, lăsând un strat roșiatic pe mașini, clădiri și alte obiecte expuse.
Pentru a minimiza impactul asupra sănătății, se recomandă:
- Evitarea activităților în aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf
- Utilizarea măștilor de protecție pentru a reduce inhalarea particulelor fine
- Menținerea ferestrelor închise pentru a împiedica pătrunderea prafului în interiorul locuințelor