Partidul Național Liberal Botoșani trece printr-un cutremur intern major, după ce Direcția Națională Anticorupție a declanșat anchete ce vizează doi dintre liderii săi județeni.
Biroul Politic Județean a decis joi seară suspendarea din funcții a primarului din Flămânzi, Dan Oloeriu, și a secretarului general Ionuț Voicu, ambii acuzați de fapte de corupție.
Dan Oloeriu, suspendat din funcția de vicepreședinte PNL Botoșani
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, a fost suspendat din funcția de vicepreședinte al PNL Botoșani, în urma acuzațiilor aduse de procurorii DNA. Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi cerut mită de la omul de afaceri Marcel Bârsan pentru a facilita plățile aferente unor lucrări publice derulate în localitate.
„Am rămas cu trei vicepreședinți din patru. Deci l-am suspendat și pe domnul Oloeriu. La domnul Oloeriu lucrurile par puțin mai complicate pentru că înțeleg că sunt niște probe în dosar vizavi de ce a fost acuzat acolo, de luare de mită. Dar, încă o dată, nu există o disociere totală de ei ca oameni, din contra, noi suntem empatici aici față de membrii noștri de partid, dar în măsura în care omul greșește lucrurile se separă”, a declarat președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime.
Conform DNA, în data de 13 august 2024, Oloeriu ar fi pretins și primit de la Marcel Bârsan contravaloarea unor materiale de construcții în valoare de peste 75.000 de lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal. În prezent, edilul se află sub control judiciar, măsură dispusă de Tribunalul Suceava pe 8 aprilie 2025.
Ionuț Voicu, acuzat de trafic de influență
Pe lista DNA a ajuns și secretarul general al filialei, Ionuț Voicu, acuzat de trafic de influență. El ar fi cerut bani, tot de la Marcel Bârsan, pentru a interveni pe lângă persoane din instituții publice, în vederea favorizării firmei acestuia în cadrul unor licitații și contracte publice. În urma anchetei, conducerea PNL Botoșani a decis și înlocuirea temporară a lui Ionuț Voicu cu Sergiu Zvâncă, fost secretar general adjunct.
PSD, și el în vizorul DNA
Nici Partidul Social Democrat nu a fost ocolit de anchetele anticorupție. Primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, venit în PSD la începutul lui 2024, este cercetat de DNA pentru fapte de corupție ce implică beneficii de peste 90.000 de lei și un teren achiziționat în condiții suspecte.
Potrivit anchetatorilor, între aprilie 2023 și octombrie 2024, Gireadă ar fi primit mită sub forma unor materiale de construcții, plăți prioritare către firme apropiate și un contract avantajos pentru achiziția unui teren de 50.000 de euro.
Într-un alt caz, viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, proaspăt anunțat drept candidatul PSD pentru funcția de primar la alegerile parțiale din mai 2025, este acuzat că ar fi solicitat materiale de construcții în valoare de peste 30.000 de lei, tot de la omul de afaceri Marcel Bârsan.
Ironia sorții face ca mesajul electoral al lui Șchiopu, publicat cu o zi înainte de vizita procurorilor, să sune astfel – „Sunt fiu al satului, un om credincios, integru și pregătit să îmi asum responsabilitatea de a conduce comuna noastră spre un viitor mai bun. Voi fi un primar implicat, prezent zilnic pe teren, nu doar în birou! Voi pune oamenii pe primul loc și voi face administrația locală mai eficientă! Pe 4 mai, votul dumneavoastră contează! Alegerea dumneavoastră poate asigura viitorul comunei Coșula! Eu sunt pregătit și sunt convins că împreună vom reuși! Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
A doua zi, procurorii anticorupție i-au bătut la ușă.
Imaginea politică a județului, zguduită de scandaluri
Anchetele DNA lovesc ambele partide principale din județ. Cu lideri suspendați sau cercetați penal, atât PNL cât și PSD trebuie să gestioneze o criză de încredere profundă, în fața unui electorat tot mai dezamăgit de modul în care sunt gestionate resursele publice. Nu trebuie uitat faptul că, în decembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție a efectuat percheziții de amploare într-un dosar ce viza presupuse fapte de corupție și trucarea unor concursuri la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”. Printre locațiile vizate atunci s-au numărat domiciliul Doinei Federovici, președinta Consiliului Județean Botoșani, biroul acesteia din cadrul instituției, dar și sediul PSD Botoșani. Procurorii investigau posibila implicare a unor persoane cu influență politică în aranjarea angajărilor și a atribuirii unor contracte publice.
De altfel, și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei (PSD), a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de utilizarea ilegală a unor informații confidențiale și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la acestea. Procurorii susțin că, în vara anului 2021, la mai puțin de un an de la învestirea în funcție, primarul ar fi influențat concursul pentru un post în administrația locală, furnizând subiectele probei scrise și rezolvările Geaninei Hrițcu, facilitând astfel angajarea acesteia la Direcția de Impozite și Taxe.