spot_img
marți, aprilie 15, 2025
AcasăLocalDiscipline noi introduse din toamnă pentru elevii din primar și gimnaziu

Discipline noi introduse din toamnă pentru elevii din primar și gimnaziu

Începând cu anul școlar 2025-2026, elevii din învățământul primar și gimnazial vor putea alege dintre șapte noi discipline opționale, potrivit unui ordin al Ministerului Educației publicat recent în Monitorul Oficial. Noile opționale sunt menite, cel puțin în teorie, să dezvolte competențe variate, de la mișcare și creativitate artistică, până la nutriție, autocunoaștere și astronomie.

Elevii vor avea ocazia să învețe despre legătura dintre alimentație și starea emoțională, să descopere tainele Universului și să practice sporturi precum minibaschetul și minihandbalul. Noile discipline vin în întâmpinarea nevoilor moderne de educație holistică, punând accent pe dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copiilor.

Lista completă a celor 7 discipline aprobate:

  1. Educație prin minibaschet – adresată elevilor din clasele a III-a și a IV-a, această disciplină urmărește formarea deprinderilor motrice de bază, dar și încurajarea spiritului de echipă.

  2. Minihandbal – mișcare, joc și fair-play – destinată acelorași clase, această disciplină îmbină mișcarea cu jocul organizat, promovând valorile fair-play-ului.

  3. Viitorii olimpioni – pentru clasa a IV-a, propune introducerea copiilor în universul Jocurilor Olimpice prin jocuri tematice și activități motrice.

  4. Armonie și expresie corporală – pentru gimnaziu (clasele V-VIII), oferă o alternativă creativă de exprimare prin mișcare, dans și exerciții de coordonare.

  5. Muzică și dans – pentru clasele a V-a și a VI-a, această disciplină combină ritmul, mișcarea și expresivitatea artistică, stimulând sensibilitatea și creativitatea elevilor.

  6. Educație nutrițională – destinată elevilor din clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, urmărește formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Activități precum „Planificăm un meniu sănătos” sau „Citim etichetele alimentare” îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum mâncarea le influențează starea de bine fizică și mentală.

  7. Aventura cunoașterii Universului – adresată elevilor din clasele a V-a și a VII-a, le deschide apetitul pentru știință prin explorarea galaxiilor, a sistemului solar și a fenomenelor cosmice precum exploziile solare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.7 ° C
8.8 °
7.8 °
76 %
5.1kmh
100 %
mar
17 °
mie
21 °
J
22 °
vin
22 °
S
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru a exemplifica angajaților mesajul "La plăcinte înainte", s-a montat plăcintărie la ieșirea din palatul administrativ.

EDITORIAL

Ce facem noi acum? Jucăm la două capete, încercând să ungem pâinea, dar să rămânem și cu slănina în pod. Ceea ce, evident, nu...

EPIGRAMA ZILEI

Cine iubește și lasă Să curgă apa prin sate Va avea o primă grasă: La Jilava, trei mandate... - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...