Un incident cutremurător s-a produs marți seară în orașul Ștefănești, când doi frați au fost găsiți inconștienți în camera lor, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon.
Cei mici, în vârstă de 5 și 9 ani, se aflau într-o cameră încălzită cu o sobă pe lemne, iar la un moment dat au început să se simtă rău. Când a intrat în cameră tatăl copiilor i-a găsit prăbușiți, fără reacție. Bărbatul a sunat imediat la 112, panicat, cerând cu disperare intervenția unei ambulanțe. „Copiii mei mor, trimiteți salvarea!”, a strigat bărbatul în telefon, neștiind ce s-a întâmplat cu copiii.
Datorită prezenței de spirit și a întrebărilor țintite, dispecerul a realizat că micuții se intoxicaseră cu monoxid de carbon. Acesta a avut, însă, o misiune extrem de dificilă: să îl calmeze și să îl convingă pe tată să intervină. În ciuda riscului, bărbatul refuza să-i mute din loc, de teamă să nu le agraveze starea.
„Intervenția femeii a fost crucială”
Din fericire, mama copiilor a reușit să preia apelul și, cu sânge rece, a urmat toate indicațiile primite şi i-a scos rapid pe cei mici la aer curat.
„Intervenția femeii a fost crucială. Până la sosirea echipajului medical, copiii și-au recăpătat parțial cunoștința. Au fost transportați la Urgențe, unde au primit îngrijiri de specialitate”, a precizat asistent principal Relu Chiriac, coordonator în cadrul Dispeceratului de Urgenţă SJA-SMURD. În prezent, se află în afara oricărui pericol.
Semnal de alarmă tras de specialişti după ce minorii s-au intoxicat
Specialiştii avertizează cu privire la pericolul pe care îl reprezintă monoxidul de carbon. Monoxidul de carbon nu are miros și tocmai de aceea este periculos. Intoxicația cu acest gaz poate duce la probleme grave de sănătate sau chiar la deces, mai ales că, în cele mai multe din cazuri, evenimente se petrec noaptea, când oamenii dorm.
„Coșurile de fum înfundate, obturate, neinstalate sau neîntreținute corespunzător, sobele sau centralele termice defecte, folosirea aragazului drept sursă de încălzire pot provoca acumulări de monoxid de carbon în locuințe”, a precizat căpitan Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoşani.
⚠ REȚINEȚI:
✔ trebuie să aveți în bucătărie canale de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior;
✔ verificați și curățați anual, obligatoriu înaintea sezonului rece, coșurile de fum și hornurile, cu ajutorul personalului autorizat;
✔ nu folosiţi aragazul pentru încălzirea locuinței;
✔nu lăsați copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt mijloace de încălzire.
✅ Pentru a preveni intoxicațiile, instalați în locuință un detector de monoxid de carbon! Acesta va declanșa alarma în timp util și, în acest fel, vă puteți salva viața și locuința.