Lumea medicală este zguduită de un nou scandal de corupţie. DNA a anuntat, vineri dimineaţă, că a început urmărirea penală în cazul a patru medici de renume din Iasi, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită. Printre cei vizaţi se află şi prof.univ.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, care este suspectat că ar fi luat mită de 27 de ori.
Cine sunt cei vizaţi
Potrivit procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
1. TINICĂ GRIGORE, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (27 de acte materiale),
2. ENACHE MIHAIL, medic chirurg cardiovascular în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),
3. NEDELCIUC GHEORGHE, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale),
4. NEDELCIUC IGOR, medic cardiolog intervenționist în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iași pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale).
Care sunt acuzaţiile
Potrivit proczrorilor, în perioada august 2020 – martie 2025, suspectul Tinică Grigore, în calitatea menționată anterior, ar fi primit de peste 20 de ori, atât în mod direct, cât și cu ajutorul mai multor intermediari, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 3.500 de euro de la pacienți sau aparținători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea în mod preferențial și cu celeritate a unor intervenții chirurgicale și a unor consulturi de specialitate.
În perioada octombrie 2024 – februarie 2025, suspectul Enache Mihail, în calitatea menționată anterior, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, de la mai mulți pacienți, sume de bani cuprinse între 700 de lei și 2.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale și pentru emiterea de concedii medicale.
În perioada octombrie 2024 – martie 2025, suspectul Nedelciuc Gheorghe, în calitatea menționată anterior, ar fi primit de la mai mulți pacienți, atât în mod direct, cât și printr-un intermediar, sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 3.500 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru consultarea, internarea în mod fictiv și emiterea unor referate cu diagnostice stabilite în mod fals, de afecțiuni psihice grave care să justifice ulterior emiterea de certificate de încadrare în grad de handicap.
În perioada februarie – aprilie 2025, suspectul Nedelciuc Igor, în calitatea menționată anterior, ar fi primit, printr-un intermediar, de la trei pacienți, sume de bani necuantificate până în prezent, pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
“Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.