Douăzeci și șase de botoșăneni, cu vârste între 16 și 52 de ani, sunt pregătiți să intervină, alături de pompieri, în misiuni de salvare și acțiuni umanitare. Aceștia au finalizat cu succes primele două etape ale programului național „Salvator din Pasiune”, desfășurat sub egida Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Cursurile, organizate la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani, s-au derulat în două etape esențiale: între 29 martie și 6 aprilie, participanții au urmat un modul introductiv privind structura, atribuțiile și misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani. Apoi, în perioada 7–11 aprilie, aceștia au fost instruiți în acordarea primului ajutor de bază.
Voluntarii au învățat cum să recunoască urgențele medicale cu risc vital și să aplice corect manevrele de prim ajutor în situații cu una sau mai multe victime. Instruirea a fost susținută de specialiști în pregătirea pentru intervenție și în dezvoltarea rezilienței comunitare, precum și de coordonatorul SMURD din cadrul ISU Botoșani.
26 de absolvenți
Din cei 31 de candidați înscriși, 26 au trecut examenul final, care a încheiat cele 54 de ore de formare teoretică și practică. Începând de astăzi, aceștia pot participa activ în cadrul subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, implicându-se în misiuni de salvare, campanii de informare și acțiuni de sprijin comunitar.
„Le dorim mult succes, îi susținem și suntem convinși că efortul concentrat, implicarea și colaborarea cu societatea civilă reprezintă elementele esențiale în consolidarea gradului de reziliență la nivelul comunităților”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.
Programul „Salvator din Pasiune”
Lansat de IGSU în mai 2016, programul „Salvator din Pasiune” promovează voluntariatul ca formă de responsabilitate civică și solidaritate în sprijinul comunităților, atât în situații de urgență, cât și în acțiuni preventive.
Cum poți deveni voluntar?
Persoanele interesate de implicare activă în cadrul acestui program trebuie să depună un dosar care să conțină:
-
cerere de înscriere;
-
certificat de cazier judiciar (pentru cei peste 18 ani);
-
copie a actului de identitate;
-
aviz psihologic;
-
act doveditor al studiilor finalizate sau în curs;
-
adeverință medicală cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;
-
acordul părinților sau al tutorelui legal (pentru cei sub 18 ani).
Inițiativa continuă să atragă tot mai mulți cetățeni dornici să contribuie la siguranța comunităților din care fac parte, demonstrând că solidaritatea poate deveni o forță reală în fața pericolelor.