Muzeul Județean Botoșani și Galeria Română au organizat, pe 4 martie, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian”, vernisajul expoziției de artă a grupului Prolog, intitulată ,,Logos”. Au fost marcate, cu aceasta ocazie, două evenimente: 40 de ani de existență a grupului Prolog și 100 de ani de la nașterea lui Paul Gherasim, cel care a inițiat gruparea.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 4 aprilie – 19 mai. Evenimentul este primul dintr-un șir de manifestări care se vor desfășura anul acesta. Au fost expuse aproximativ 50 de lucrări de pictură și grafică semnate de artiștii grupului Prolog: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Valentin Scărlătescu, Matei Lăzărescu, Dan Mohanu.
„Grupul Prolog nu doar că a însemnat, ci continuă să însemne ceva. El este un grup care își duce existența mai departe. După cum se vede, continuă să organizeze expoziții, semn că maturitatea artistică simte nevoia unei manifestări plenare și că în artă Prolog este un etalon. Mergem în zona de artă inspirată de spiritualitate, în zona în care peisajul devine un element revelator al dumnezeirii, în care simbolurile de tot felul sau obiectele cu directă trimitere la spiritualitatea creștină ortodoxă sunt pretutindeni prezente: crucea, clopotul, peștele, sarcofagul”, a declarat Maria-Laura Tocariu, șef al Secției de Artă Plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani.
În deschiderea vernisajului de la Botoșani, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, corala Biruitorii coordonată de profesorul Cezar Grădinaru, au interpretat câteva pricesne.
O expoziție aniversară cu lucrările artiștilor contemporani
Grupul Prolog, cunoscut pentru viziunea sa distinctivă și pentru abordările sale deosebite în arta contemporană, va fi reprezentat prin lucrări de pictură și grafică semnate de artiști precum Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Valentin Scărlătescu, Matei Lăzărescu și Dan Mohanu. Expoziția este curatoriată de Emil Ene (Galeria Romană) și Maria-Laura Tocariu (Muzeul Județean Botoșani).
Cine a fost Paul Gherasim
Născut în 1925 la Botești, Suceava, Paul Gherasim a avut o carieră impresionantă, fiind absolvent al Academiei de Arte Frumoase din București și beneficiind de îndrumarea unor mari maeștri ai picturii românești. Activitatea sa artistică s-a caracterizat printr-un proces continuu de esențializare, în care geometria și cromatica au fost reduse la esențele lor pure, creând spații largi și luminoase ce captează privirea privitorului. De-a lungul carierei, a fost distins cu multiple premii și onoruri, printre care Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici și Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor.
– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ