spot_img
marți, aprilie 15, 2025
AcasăLocalLecție de viață predată la „Școala Altfel”. Cum îți protejezi fratele mai...

Lecție de viață predată la „Școala Altfel”. Cum îți protejezi fratele mai mic de pericolele din casă

Pompierii botoșăneni i-au învățat pe elevii din Lunca și Zlătunoaia cum să transforme locuința într-un spațiu sigur pentru cei mai mici membri ai familiei

În cadrul programului „Școala Altfel”, elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia au avut parte, joi, de o lecție practică, susținută de pompierii botoșăneni, despre cum pot preveni accidentele casnice în care pot fi implicați frații lor mai mici.

„Un cămin sigur pentru copilul tău”, campania derulată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, a adus în prim-plan responsabilitatea celor mai mari de a avea grijă de cei mici, în special în spațiile de acasă, unde pericolele pândesc la tot pasul.

„Le-am explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichide fierbinți cu care cel mic s-ar putea opări”, au transmis reprezentanții ISU.

Pe lista obiectelor de evitat se regăsesc și cosmeticele sau medicamentele, care, dacă sunt ingerate accidental, pot duce la intoxicații severe. Pompierii au insistat asupra importanței păstrării acestor produse în locuri inaccesibile copiilor mici.

Pericolele „ascunse” din gospodărie

Atenția a fost îndreptată și asupra pericolelor frecvent întâlnite în gospodăriile din mediul rural. Pornind de la cazuri reale petrecute în județul Botoșani, salvatorii au avertizat asupra riscului pe care îl reprezintă uneltele ascuțite sau vasele cu apă lăsate descoperite.

„I-am îndemnat să acopere cu capace orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie. La fel și fântâna – orice groapă cu apă poate pune în pericol un copil mic și trebuie îngrădit accesul în acea zonă”, au explicat pompierii.

Sfaturi concrete pentru siguranța celor mici

  • Nu lăsați la îndemâna fraților mai mici obiecte precum foarfece, ace, bricege, andrele sau cârlige de croșetat;

  • Depozitați ustensilele de bucătărie (cuțite, furculițe, scobitori, tirbușoane) în sertarele superioare;

  • Puneți eșarfele, fularele, cordoanele și curelele în dulapuri închise – pot deveni periculoase în timpul jocului.

Totodată, elevii au fost instruiți cum să reacționeze în cazul unor accidente casnice – de la arsuri, opăriri sau înghițirea unor obiecte străine, până la intoxicații, incendii sau cutremure.

Broșuri educative și sprijin local

La finalul activității, fiecare elev a primit o broșură informativă din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, editată cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani.

Acțiunea s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între unitățile de învățământ și ISU Botoșani, și face parte din strategia națională de conștientizare a pericolelor din mediul casnic, prin intermediul programului „Școala Altfel”.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.6 ° C
14.6 °
11.6 °
61 %
7.4kmh
100 %
mar
15 °
mie
20 °
J
21 °
vin
21 °
S
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă totul e întors pe dos, de ce-ar rămâne poezia altfel.

EDITORIAL

Se vorbește din ce în ce mai mult despre reforma educației și este firesc să fie așa în condițiile în care e tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Ieri se șoptea pe la Don: "Davai ceas, davai palton!" Azi se strigă-n gura mare: "Give me so, pământuri rare!" - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...