Încă unul dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” a recunoscut în faţa procurorilor că a luat mită. Este vorba despre o asistentă care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Aceasta este acuzată de două infracțiuni, una de luare de mita în forma continuată constând în primirea de bani și alte foloase necuvenite (vouchere valorice) în suma totală de aproximativ 2000 de euro, în perioada mai-iunie 2022, de la candidații asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori care au promovat examenul din mai 2022, de ocupare a posturilor pe perioada nedeterminată, ei fiind angajați în timpul pandemiei în mod provizoriu. M.P. a fost membră a comisiei de examen.
De asemenea, s-a mai reținut infracțiunea de furnizare de informații nedestinate publicității constând în transmitere a către candidații asistenți medicali a subiectelor destinate susținerii probei de interviu, înainte de examen pentru a le facilita obținerea notei de trecere.
Ce pedeapsă va primi
Un acord de recunoaștere a vinovăției este o înțelegere între inculpat și procuror, prin care inculpatul își recunoaște fapta comisă în schimbul unei pedepse mai blânde, stabilite de comun acord. Acest acord trebuie aprobat de instanță, care verifică legalitatea și temeinicia lui înainte de a pronunța o hotărâre.
Potrivit acestui acord, pedeapsa pentru M.P. este de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe perioada de 3 ani. De asemenea nu mai are voie să exercite funcția de asistent medical sau asistent medical șef în cadrul secţiei în care activa din Strada Marchian și calitatea de membru în comisii de concurs în sistemul public de sănătate.
De asemenea M.P. va trebui să presteze munca în folosul comunității 90 de zile. Procurorii au cerut şi menținerea măsurii controlului judiciar și confiscarea specială a banilor obținuți în urma săvârșirii infracţiunii de corupție asupra cărora s-a aplicat sechestrul asigurător.
Percheziții de amploare și mărturii zdrobitoare
Dosarul în care este anchetată M.P. a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, inclusiv la sediile unor instituții publice și ale unui partid politic.
Potrivit DNA, infracțiunile de corupție s-au desfășurat în perioada 2018-2023, implicând funcționari publici din spital.
Ancheta a dezvăluit că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau persoane dispuse să plătească pentru posturi.
De atunci mai mulţi inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
Corupția din Sănătate, sub lupa DNA
Corupția din Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani a fost descoperită datorită unui ofițer sub acoperire infiltrat de DNA. Aceasta a arătat că sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa de mai mulți ani, în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit.
Scandalul angajărilor pe șpagă scoate la iveală o problemă gravă de corupție în sistemul de sănătate. Procurorii DNA continuă să adune probe și să facă lumină în acest caz, pentru ca cei implicați să fie trimiși în fața instanțelor de judecată și să răspundă pentru faptele comise.