spot_img
luni, aprilie 14, 2025
AcasăLocalDNA contestă eliberarea lui Gireadă, Oloeriu și Bârsan

DNA contestă eliberarea lui Gireadă, Oloeriu și Bârsan

DNA cere arest preventiv pentru cei doi primari și omul de afaceri acuzați de fapte de corupție. Tribunalul Suceava i-a plasat sub control judiciar, dar procurorii au făcut contestație.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au contestat decizia Tribunalului Suceava, care a respins marți propunerea de arestare preventivă a primarilor Dumitru-Verginel Gireadă (comuna Mihai Eminescu) și Dan Oloeriu (orașul Flămânzi), precum și a omului de afaceri Marcel Bârsan. Contestația a fost depusă astăzi, imediat după ce hotărârea instanței a fost comunicată oficial către DNA. Astfel, dosarul ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, care vor decide dacă cei trei vor fi arestați preventiv sau vor rămâne sub control judiciar.

Zeci de percheziţii în Botoşani şi Suceava

Ancheta declanșată de DNA Suceava a culminat luni cu 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, dintre care cinci au vizat instituții publice, iar restul – domiciliile suspecților și sediile unor firme private. Descinderile au avut loc într-un dosar ce vizează suspiciuni de fapte de corupție și infracțiuni asimilate acestora, comise în perioada 2023–2024.

În urma perchezițiilor, Gireadă, Oloeriu și Bârsan au fost reținuți pentru 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, între aprilie 2023 și octombrie 2024, omul de afaceri ar fi oferit foloase necuvenite unor aleși locali și funcționari pentru a obține contracte publice sau pentru a urgenta plăți.

Mită în materiale de construcţii pentru primari

DNA susține că primarul Verginel Gireadă ar fi primit materiale de construcții în valoare de aproape 92.000 de lei, ar fi beneficiat de sprijin pentru o firmă a unui membru al familiei și ar fi obținut un contract avantajos pentru vânzarea unui teren evaluat la 50.000 de euro. La rândul său, primarul Dan Oloeriu ar fi fost beneficiarul unor materiale de construcții în valoare de peste 75.000 de lei, beton și lucrări de excavație pentru un imobil personal.

Investigația îi vizează și pe Ionuț Voicu, secretar general adjunct al PNL, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administrator public în aceeași localitate, și Neculai Șchiopu, viceprimar PSD al comunei Coșula. Cei patru au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 7 aprilie. În cazul lui Voicu, Ivanache și Batîr, procurorii au stabilit cauțiuni de 50.000 de euro, garantate prin sechestru pe bunuri.

Concret, Neculai Șchiopu ar fi cerut materiale de construcții în valoare de peste 30.000 de lei pentru o terță persoană, iar Ionuț Voicu ar fi solicitat bani de la Marcel Bârsan, promițând intervenții pentru atribuirea de contracte publice. Ilie Ivanache și Rareș Batîr sunt acuzați că ar fi cerut un comision de 5% dintr-un contract în valoare de 635.000 de lei, în schimbul furnizării unor informații confidențiale despre o licitație programată pentru 14 septembrie 2025.

Primari plasaţi sub control judiciar

În cazul lui Gireadă, Oloeriu și Bârsan, instanța a decis inițial plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile, respingând cererea de arest preventiv formulată de DNA.

Decizia vine cu restricții clare – interdicții de comunicare între inculpați și martori, interzicerea accesului în sediile primăriilor implicate și obligația de a nu părăsi județul fără acordul autorităților.

Care sunt acuzaţiile

Fiecare inculpat este supravegheat de poliția locală. Marcel Bârsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită (una în formă continuată), nu mai poate administra firmele sale, nu poate intra în primăriile Mihai Eminescu și Flămânzi și nu are voie să ia legătura cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu.

Primarul Dumitru-Verginel Gireadă, cercetat pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), nu mai poate intra în sediul primăriei și nu-și poate exercita funcția pe durata măsurii. Același lucru este valabil și pentru primarul Dan Oloeriu, și el aflat sub supraveghere și suspendat de facto din funcție.

Instanța a avertizat că, dacă obligațiile impuse nu sunt respectate cu bună-credință, controlul judiciar poate fi înlocuit cu măsuri mai dure, inclusiv arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

Reprezentanții DNA subliniază că declanșarea urmăririi penale nu echivalează cu o sentință de vinovăție. Toți cei implicați beneficiază de prezumția de nevinovăție, așa cum prevede legea.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
19.6 ° C
19.6 °
17.2 °
48 %
9.1kmh
100 %
lun
20 °
mar
14 °
mie
20 °
J
20 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru a exemplifica angajaților mesajul "La plăcinte înainte", s-a montat plăcintărie la ieșirea din palatul administrativ.

EDITORIAL

Ce facem noi acum? Jucăm la două capete, încercând să ungem pâinea, dar să rămânem și cu slănina în pod. Ceea ce, evident, nu...

EPIGRAMA ZILEI

Cine iubește și lasă Să curgă apa prin sate Va avea o primă grasă: La Jilava, trei mandate... - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...