Temperaturile anormal de mici din mijlocul primăverii afectează culturile agricole din județul Botoșani, dar și livezile unde pomii începuseră să înflorească. Botoșănenii spun că mugurii au fost distruși de ger, însă specialiștii susțin că pot evalua situația abia după ce vremea se stabilizează și culturile revin în vegetație.
După o săptămână cu temperaturi primăvăratice, care au atins chiar și 20 de grade Celsius, weekendul a adus o schimbare bruscă și severă. Județul Botoșani s-a aflat mai multe zile sub incidența unor avertizări meteo de tip cod galben, cu intensificări ale vântului, ninsori și viscol. Situația rămâne critică și în zilele următoare. Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă avertizare cod galben pentru ziua de mâine, valabilă între orele 09:00 și 23:00, ce vizează intensificări ale vântului și ninsori în tot județul.
Printre cei mai afectați de vremea capricioasă pomii fructiferi, aflați în plină floare, dar și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță. Temperaturile negative și ninsorile din ultimele zile au compromis mugurii florali și au încetinit procesele de vegetație, punând în pericol producția din acest an.
Pomii în floare, loviți de ger
Pentru a limita pe cât posibil pierderile, unii pomicultori au recurs la soluții improvizate care presupun aprinderea focurilor în livezi sau protejarea pomilor cu materiale textile sau folie.
„E greu, de la an la an avem aceeași poveste. O rudă zicea «hai să dăm și noi foc dimineața în livadă», am dat în toți anii, m-am săturat. Ce vrea Dumnezeu anul ăsta. (…) Până la urmă tai copacii și dau la foc, nu văd rostul la atâta muncă”, a spus un botoșănean.
„Nu putem să ne pronunțăm”
Deocamdată, specialiștii din domeniul agricol sunt rezervați, subliniind că este încă prea devreme pentru estimări clare privind pierderile.
„În momentul de față, noi monitorizăm atent orice schimbare climatică, nu putem să ne pronunțăm până când temperaturile nu își vor reveni la normalul perioadei și când aceste culturi vor pleca din nou în vegetație. În cea mai mare parte, ele oricum erau în repaus vegetativ, urmând ca la temperaturi favorabile să aibă o dezvoltare normală. Vedem ce va fi după finalul acestui episod”, a declarat Cristian Delibaș, șeful Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
Ciclul naturii, dat peste cap de vremea neobișnuită
Anomalii meteorologice s-au înregistrat și la finalul lunii octombrie 2024, când, după o vară secetoasă, toamna a venit cu un val de precipitații și temperaturi neobișnuit de ridicate. Fenomenul a determinat o parte dintre meri și pruni să înflorească pentru a doua oară, însă specialiștii au transmis că nu a fost un motiv de îngrijorare, întrucât pomii au intrat ulterior în repaus vegetativ, conform ciclului natural.