duminică, aprilie 13, 2025
AcasăLocalDNA - șpăgi în materiale de construcții pentru primarii reținuți! Cum s-ar...

DNA – șpăgi în materiale de construcții pentru primarii reținuți! Cum s-ar fi făcut totul

Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava a anunțat declanșarea urmăririi penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu 7 aprilie 2025, a trei persoane acuzate de fapte de corupție. Printre acestea se numără cei doi primari în funcție din județul Botoșani și un administrator de firmă.

Este vorba despre:

  • Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, cercetat pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale);

  • Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, acuzat de luare de mită;

  • Vasile Marcel Bârsan, administrator de facto al unei societăți comerciale, pus sub acuzare pentru două infracțiuni de dare de mită, una în formă continuată.

Cei trei au fost informați cu privire la calitatea procesuală și acuzațiile aduse. În cursul zilei de 8 aprilie 2025, aceștia urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Control judiciar pe cauțiune pentru alți patru suspecți

Tot în acest dosar, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 7 aprilie, față de alți patru inculpați:

  • Voicu Ionuț, secretar general adjunct al PNL Botoșani, cercetat pentru trafic de influență;

  • Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, acuzat de luare de mită și acces neautorizat la informații nedestinate publicității;

  • Rareș Batîr, administrator public al comunei Ungureni, cu aceleași acuzații ca și Ivanache;

  • Neculai Șchiopu, viceprimarul comunei Coșula, cercetat pentru luare de mită.

Pentru primii trei dintre aceștia, procurorii au stabilit o cauțiune de 50.000 de euro fiecare, garantată prin instituirea de sechestre pe bunuri imobile.

Faptele reținute de procurori

Potrivit anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut între aprilie 2023 și octombrie 2024 și vizează presupuse foloase necuvenite oferite de Vasile Marcel Bârsan unor primari sau funcționari publici în schimbul facilitării derulării unor contracte de lucrări publice ori pentru accelerarea plăților.

Printre acuzații se regăsesc:

  • Dumitru-Verginel Gireadă ar fi primit, în interes propriu și pentru două persoane apropiate, materiale de construcții de circa 91.822 lei, ar fi favorizat o firmă administrată de un membru al familiei în efectuarea plăților și ar fi beneficiat de un contract avantajos de vânzare a unui teren de 50.000 de euro.

  • Dan Oloeriu ar fi primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavație pentru un imobil personal.

  • Neculai Șchiopu ar fi pretins materiale de construcții în valoare de peste 30.000 lei, pentru a fi folosite de o terță persoană.

  • Voicu Ionuț ar fi cerut bani de la administratorul firmei în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă persoane cu putere de decizie pentru atribuirea sau deblocarea unor contracte publice.

  • Ilie Ivanache și Rareș Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat un comision de 5% din valoarea unui contract de 635.000 lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de licitația programată pentru 14 septembrie 2025.

Toți cei aflați sub control judiciar trebuie să respecte o serie de obligații, inclusiv să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemați, să nu părăsească țara fără acordul procurorilor și să evite orice formă de contact cu persoanele menționate în actele procedurale. În caz de încălcare cu rea-credință a acestor condiții, măsurile preventive ar putea fi înăsprite.

Cum s-ar fi făcut totul 

În perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, Dumitru-Verginel Gireadă, în calitatea menționată, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alte două persoane apropiate, cu titlu de mită, de la Marcel Bârsan, administratorul de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în comuna Mihai Eminescu, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, în valoare de 91.822 lei, efectuarea în mod prioritar a unor plăți în favoarea unei firme administrate de o persoană din familie, precum și un folos nepatrimonial reprezentat de încheierea în condiții avantajoase a unui contract de vânzare-cumpărare aferent unui teren intravilan în valoare de 50.000 euro.

Mită cerută pentru urgentarea aprobării unor plăţi

La data de 13 august 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, Dan Oloeriu, în calitatea menționată, în mod direct, ar fi pretins cu titlu de mită de la Marcel Bârsan, administratorul de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în orașul Flămânzi, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, remiterea unor materiale de construcții în valoare de 75.111 lei (materiale pe care le-a primit la finalul lunii august 2024), precum și livrarea unei cantități de beton și realizarea unor lucrări de excavații, aferente construcției unui imobil personal.

La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, Neculai Șchiopu, în calitatea menționată, ar fi pretins și el de la Marcel Bârsan, administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de construcții în valoare de peste 30.000 lei.

Influenţă vândută pe bani

În perioada 26 septembrie – 24 octombrie 2024, Ionuț Voicu, în calitatea menționată, ar fi pretins, în mod direct, de la Marcel Bârsan, administrator de fapt al unei societăți comerciale, sume de bani neprecizate sub aspectul cuantumului, în schimbul exercitării influenței date de ascendentul funcției pe care o deține, astfel încât să determine persoanele responsabile să favorizeze societatea comercială respectivă pentru câștigarea unor licitații publice, pentru executarea în condiții favorabile a contractelor aflate în derulare sau pentru deblocarea administrativă a sumelor de bani aferente lucrărilor executate.

La data de 11 septembrie 2024, Rareș Batîr și Ilie Ivanache, în calitățile menționate, ar fi pretins tot de la Marcel Bârsan, administratorul de fapt al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ 635.000 lei pe care societatea intenționa să îl obțină la licitația ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2025. În schimb, cei doi i-ar fi pus la dispoziție lui Bârsan toate datele și criteriile de atribuire din documentația aferentă licitației, informații care nu erau destinate publicității, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă.

Precizare

Procurorii DNA subliniază că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, care nu afectează prezumția de nevinovăție de care beneficiază toate persoanele anchetate, conform legii.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
1.3 ° C
5.6 °
0.5 °
93 %
1.2kmh
8 %
D
18 °
lun
15 °
mar
17 °
mie
17 °
J
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...