luni, aprilie 7, 2025
AcasăLocalMEMORIALUL IPOTEŞTI: Zilele Eminescu – 1995 (edițiile XXVII și XXVIII)

MEMORIALUL IPOTEŞTI: Zilele Eminescu – 1995 (edițiile XXVII și XXVIII)

Pentru duminică, 15 ianuarie 1995, presa anunța decernarea Premiului Naţional pentru Poezie ,,Mihai Eminescu”  la Biserica Uspenia din Botoşani. Juriul acestei ediții îl formau Laurenţiu Ulici, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Marian Papahagi şi Daniel Dimitriu.

A fost prima ediție la care s-au făcut nominalizări, iar juriul avea de ales între Ştefan Augustin Doinaş, Ileana Mălăncioiu, Dan Laurenţiu, Ana Blandiana şi Petre Stoica, selectați, la rândul lor, dintr-o listă de 13 poeți, „în urma consultării unor personalități locale”, preciza primarul de atunci al municipiului Botoșani, Dumitru Chiriacescu („România Liberă”, nr. 1460, 16 ianuarie 1995, p. 2). Iar Laurențiu Ulici, președintele juriului, declara despre acest premiu: „Premiul acordat de Primăria Botoşanilor este cel mai consistent din România. Prin laureaţii precedentelor ediţii şi candidaţii celei actuale el se arată a fi cel mai prestigios. Deşi este cu totul altceva, pregnanţa lui mă face să îl compar cu distincţiile decernate de Uniunea Scriitorilor” („Cuvântul Liber”, nr. 6, 11 ianuarie 1995, p. 8).

Zilele Eminescu însă debutau pe 14 ianuarie, în organizarea Inspectoratului Județean de Cultură, a Consiliului Municipal și a Memorialului Ipotești, cu vernisarea, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, a expoziției Florenței Ionescu-Iași, „Ilustrații la poeziile lui Eminescu”. Evenimentele din acel an au mai inclus: spectacole, colocvii, lansări de carte, un pelerinaj la Ipotești.

Pe 15 ianuarie, evenimentul central, care a marcat „Zilele Eminescu”, a fost, așa cum anunța presa, înmânarea Premiului Național de Poezie pe anul 1994. Premiul i-a fost acordat lui Petre Stoica și a avut valoarea de un milion lei.

Dacă evenimentele de la Botoșani și Ipotești din acest an, așa cum o arătă presa, decurgeau într-o înțelegere instituțională și fără incidente, vecinii din Suceava, care, de asemenea, decernau un premiu „Eminescu”, deși onorați de pe prezența secretarului de stat al Ministerului Culturii, au avut parte de momente, cel puțin, ilare:

„Evoluția lui Mihai Ungheanu, secretar de stat la Ministerul Culturii, la manifestările de la Suceava consacrate cinstirii poetului național, a produs ilaritate printre participanți. Deși simpozionul «Pe urmele poetului» avea un moderator în persoana criticului literar Adrian Dinu Rachieru, Mihai Ungheanu a monopolizat coordonarea manifestării și o parte importantă din timpul rezervat acesteia De asemenea, potrivit surselor Inspectoratului pentru Cultură Suceava, reprezentantul ministerului a modificat cu de la sine putere componența juriului pentru decernarea premiilor «Eminescu» și lista laureaților” („Monitorul de Iași”, nr. 12, 17 ianuarie 1995, p. 4).

Ediția din vară a „Zilelor Eminescu” din acest an pare că s-a scindat. De data aceasta, „Porni Luceafărul…” pe 2-3 iunie. A XIII-a ediție a acestui concurs a fost organizat de Centrul Județean al Creației Populare și Inspectoratul pentru Cultură Botoșani. Și juriul, și premiile, și premianții au depășit ca număr edițiile anterioare.

Astfel, juriul format din 18 persoane – Marius Tupan (președinte), Magdalena Bedrosian, Nelu Oancea, Daniel Corbu, Ioanid Romanescu, Aurel Ștefanache, Constanța Buzea, Ioan Vieru, Sergiu Adam, Gheorghe Izbășescu, George Vulturescu, Lucian Vasiliu, Horia Zilieru, Ioan Holban, Nicolae Trestureanu, Liviu Antonesei, Cassian Maria Spiridon, Dumitru Țiganiuc, Gellu Dorian (membri) – a premiat 26 de participanți, acordând 24 de premii:

  1. Secțiunea debut în volum – premii, acordate de editurile: Eminescu – Radu Leluțiu (Sibiu); Cartea Românească – Lăcrămioara Lupașcu (Iași); Panteon – Ion Andronic, (Bârlad);  Princeps – Carmen Duvalma (Târgoviște), Constantin Bojescu (Botoșani); Moldova – Gabriel Alexe (Botoșani) și de Asociația Scriitorilor din Moldova, Iași – Costel Zăgan (Botoșani);
  2. Secțiunea grupaje literare: Marele premiu „Pomi Luceafărul”, acordat, probabil, de organizatori: Ana-Maria Zlăvog (Iași); premii ale revistelor: „România literară” – Cristian Contraș (Zalău, Sălaj), Dumitru Andreea (Drobeta-Turnu Severin); „Luceafărul” – Andrei Pătraș (Iași); „Contrapunct” – Nicolae Corlat (Botoșani), Iolanda Vasiliu (Iași); „Timpul” – Ana-Maria Zlăvog (Iași), Cristina Boghian (Botoșani); „Dacia literară” – Eryka Lang (Onești); „Cronica” – Cristian Dimofte-Antoniu (Botoșani); „Poezia” – Dora Vatavu (Botoșani); „Poesis” – Petruț Pârvulescu (Dorohoi), Cristina Scarlat (Iași); „Ateneu” – Veronica Stănilă (Moinești); „Zburătorul” – Dora Vatavu (Botoșani), Iolanda Vasiliu (Iași); „Caiete botoșănene” – Luminița Cojoacă (Drobeta-Turnu Severin); „Mesagerul” – Cristian Dimofte Antoniu (Botoșani); „Jurnalul de Botoșani” – Cristian Dimofte (Botoșani);
  3. Secțiunea de interpretare critică a operei eminesciene, oferite de revistele: „Timpul” – Dorin Popescu (Constanța); „Dacia literară” – Ana-Maria Zlăvog (Iași); „Contrapunct” – Dorin Popescu (Constanța); „Poesis” – Sorin Ardeleanu (Brașov).

Evenimentele, cu ocazia comemorării a 106 ani de la moartea lui Mihai Eminescu, au continuat (au fost reluate sau au început – în lipsa unor informații exacte, nu am putea spune) pe 15 iunie, la Ipotești și Botoșani, cu „o serie de manifestări printre care și o slujbă de pomenire la biserica Uspenia”. Propuneri mai așezate, cum ar fi cea a inaugurării Bibliotecii Națională de Poezie la Ipotești și  a Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu” (care deja exista!) sau de îndepărtată perspectivă (ca să nu spunem fanteziste, având în vedere accepția actuală a sintagmei), cum ar fi cea ca Ipoteștiul să devină capitala culturală a României, începând cu toamna acestui an, au fost formulate la această ediție.

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și-a văzut de treabă, organizând simpozionul științific bienal „Eminescu – carte, cultură, civilizație”, ajuns la a IV-a ediție, la care au participat peste 40 de bibliotecari și specialiști din țară și din străinătate.

Și Penitenciarul din Botoșani s-a dovedit a fi consecvent, și chiar creativ, în organizarea „Zilelor Eminescu”. La inițiativa lui Costel Zăgan (unul dintre premianții „Porni Luceafărul…”, profesor de limba română), aici fusese înființat cenaclul „Atelier”, care se întrunea săptămânal la clubul deținuților. „Cenaclul «Atelier» a organizat cu ocazia «Zilelor Eminescu» un concurs de creație literară, cîștigat de deținutele Marcela Florentina Nechita și Lăcrămioara Melniciuc. Premiile au constat în acordarea unor facilități specifice pușcăriei”. Cenaclul mai edita și o revistă – „Caietele lui Cain” –, iar numărul din iunie 1995 i-a fost dedicat, evident, lui Eminescu („Monitorul de Iași”, nr. 145, 22 iunie 1995, p. 4).

– Ala Sainenco,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
52 %
4kmh
73 %
lun
4 °
mar
8 °
mie
7 °
J
6 °
vin
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se întoarce iar primăvara un pic, după aia vine vara direct.

EDITORIAL

Miliarde de pixeli sunt risipiți în toate mediile electronice pe ce spun și fac cei 11 candidați la președinție. Sunt întorși pe toate fețele,...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...