De Ziua Mondială a Sănătății, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani au subliniat importanța unei bune pregătiri pentru părinți înainte de a aduce pe lume un copil.
Tema abordată în acest an a fost „Un viitor sănătos, un viitor prosper!”, iar medicii au atras atenția asupra necesității ca viitorii părinți să își facă un „inventar al stării de sănătate” pentru a asigura o sarcină și o naștere cât mai sănătoase.
Şi mama, şi tatăl trebuie să se asigure că sunt sănătoşi înainte de sarcină
Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul
DSP Botoșani, a explicat că atât mama, cât și tatăl trebuie să fie conștienți de sănătatea lor înainte de a decide să devină părinți.
„Pentru a avea un copil sănătos, este esențial ca amândoi să își verifice starea de sănătate. Sunt multe boli care se pot transmite de la părinți la copil în perioada sarcinii, iar prevenirea acestora este cheia unui viitor sănătos pentru micuț”, a declarat medicul.
Printre afecțiunile care pot fi transmise se numără hepatita B și tuberculoza, iar medicii recomandă părinților să se asigure că nu sunt purtători ai acestor boli sau alte afecțiuni care ar putea pune în pericol sănătatea copilului.
Irina Alecu a menționat și importanța vaccinării, subliniind că, deși vaccinul administrat în primele zile ale nou-născutului poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni, imunitatea acestuia nu este completă și poate dezvolta boli dacă nu sunt respectate măsurile de prevenire.
Multe mame din medii vulnerabile nu au sarcina monitorizată de medici
Totodată, medicul a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător: multe mame din medii vulnerabile nu ajung la medicul de familie pentru monitorizarea sarcinii.
De asemenea, sunt cazuri de adolescente care descoperă prea târziu că sunt însărcinate, cum a fost cazul unei tinere de 15 ani din județul Botoșani.
„Încă mai avem multe mame care trăiesc în condiții vulnerabile și care nu au acces ușor la serviciile medicale. În aceste cazuri, asistenții medicali comunitari joacă un rol esențial, ajutându-le să ajungă la medic și să își monitorizeze sarcina în mod corespunzător”, a mai precizat medicul epidemiolog.
În ciuda provocărilor, autoritățile locale și sistemul medical din județul Botoșani sunt dedicate să sprijine mamele și să asigure o îngrijire corespunzătoare, în special celor din medii vulnerabile, pentru ca fiecare sarcină să fie gestionată în cele mai bune condiții.
Astfel, Ziua Mondială a Sănătății a fost un prilej important de a reaminti tuturor viitorilor părinți că sănătatea acestora este cheia unui viitor sănătos și prosper pentru întreaga familie.