Ziarul Buzz, publicație scrisă de copii și adolescenți în Botoșani, a devenit un model de bună practică pentru mai mulți elevi dintr-un oraș german.
Astfel, 11 elevi din orașul Surenheide, Verl, au fost îndrumați de câțiva dintre tinerii jurnaliști ai redacției botoșănene în domeniul gazetăriei, iar acum, micuții de la Școala „Sfântul Gheorghe” din orașul german amintit realizează interviuri pentru primele articole ale publicației pe care o vor realiza.
Un program pentru sprijinirea copiilor proveniţi din imigraţie
Totul se desfășoară în cadrul programului „Fuchs”- Förderung (promovare), Unterstützung (sprijin), Chance (oportunităţi) für Schulerinnen (pentru elevi), unul de dezvoltare lingvistică în școli primare, cu scopul de a sprijini copiii, în mod special pe cei din Europa Centrală și de Sud Est, dar și pe cei cu un background de imigrație, ce frecventează o școală din districtul Gütersloh. Prin urmare, elevi de clasele a II-a și a III-a au posibilitatea de a-și consolida și dezvolta abilitățile sociale și lingvistice, confruntându-se cu situații cotidiene.
„Proiectul este inițiat de KI Gütersloh, prin doamna Anja Kottmann, și implementat în zece școli primare din districtul Gütersloh, în cooperare cu furnizori externi, în cazul nostru prin Droste-Haus (doamna Heike Rinke).
Astfel, ne putem bucura și noi de acest proiect, pe care îl moderez săptămânal pe parcursul anului școlar. Drept urmare, aș dori să mulțumesc celor menționați anterior, precum și doamnei director al Școlii <<Sfântul Gheorghe>>, doamna Iris Gäsing, dar și directorului OGS, Ksenia Dörhoff.
Sunt pentru al doilea an consecutiv în acest proiect și observ că de la an la an, interesul crește și activitățile desfășurate sunt din ce în ce mai captivante pentru copii, ceea ce mă bucură, mă motivează, dar mă responsablizează și mai mult. Asadar, împreună cu Aileen Martens, voi face tot ce îmi stă în putință pentru finalizarea cu succes a tot ceea ce ne-am propus”, a declarat Oana – Roxana Gherasim, profesor de limba germană și pedagog școlar la școala amintită.
Ea a fost profesoară de limba română la un liceu din Botoșani până la stabilirea ei în țara de adopție.
“Gazetăria este nu doar o meserie, ci și o excelentă formă de dezvoltare personală, ba chiar și profesională”
Ideea de a colabora cu redacția Buzz i-a venit profesoarei încă de la începutul proiectului, însă a trebuit să se găsească momentul potrivit.
„Venind odată în România, plecând din Botoșani la Iași, căci din Iași aveam zborul, ghiciți cu cine m-am întâlnit? Cu o parte dintre voi și cu Ioana. Unde? Exact la ușa autocarului. Mi-am zis atunci: clar, e un semn de la Dumnezeu că noi trebuie să ne întâlnim și voi aveți posibilitatea să oferiți elevilor mei informații despre cum poți ajunge de la un mic, la un mare jurnalist”, a spus profesoara.
Oana-Roxana Gherasim a cochetat în România o perioadă cu jurnalismul, drept urmare, la fel ca Ioana Matfeev, cea care coordonează de 14 ani redacția Buzz, a înțeles dezvoltarea pe care o poate oferi această meserie chiar și unui copil.
„Chiar dacă uneori am senzația că facem în joacă jurnalism, pentru că sunteți niște copii, am convingerea, uitându-mă la ce am lăsat în spate cu activitățile noastre redacționale, că gazetăria este nu doar o meserie, ci și o excelentă formă de dezvoltare personală, ba chiar și profesională pentru unii dintre voi.
Ieșirile în teren pentru obținerea interviurilor, atenția la modul în care exprimi o idee sau la cum vorbești cu persoana căreia îi adresezi o întrebare, crearea unei discipline care ajută enorm viitorul adult, formarea responsabilității pentru sarcini mai mici sau mai mari sunt câteva dintre beneficiile de a face jurnalism de mic. Nu mai spun despre abilitățile de scriere, de vorbire, tehnice pe care le dezvolți în timp. La toate acestea, adaug un element important mai ales la vârsta voastră minunată: socializarea și apartenența la un grup.
Redacția este o comunitate de copii și adolescenți unde întâlnești zilnic oameni de vârsta ta cu care te vezi și vorbești pe limba ta, legi prietenii în interior și dincolo de ea, cum se întâmplă acum cu micuții din Germania”, a spus Ioana Matfeev, coordonatorul redacției Buzz din Botoșani.
Iniţiere jurnalistică online pentru copiii din Germania
Prima întâlnire de inițiere jurnalistică pentru copiii din orașul Surenheide a fost susținută de veteranele redacției, Mădălina Mihai și Ioana Ivaș, asistate de colegii mai mici, Sara Iacob, Andi Botez, Ioana Ioniță și Medeea Lazăr. Cele aproximativ două ore ținute online s-au axat pe noțiuni de bază, cum ar fi rolul unui jurnalist, întrebările lui de bază, dar și despre cum și de unde găsește subiecte. Toate au fost centrate în jurul temei proiectului, respectiv ,,Prietenia cu celălalt”.
„La nivelul copiilor cu care am interacționat, știrea a devenit o poveste reală, nu fictivă. Nu ne axăm pe denumiri prea specializate, pentru a le facilita înțelegerea noțiunilor. De asemenea, ideea de interviu este înțeleasă altfel de ei, fiind mai mici. Chiar dacă totul s-a desfășurat online, am simțit copiii foarte bucuroși”, a spus Mădălina Mihai, de 17 ani.
Ioana Ivaș, de 16 ani, s-a bucurat, de asemenea, de întâlnirea cu micuții aspiranți la statutul de reporter junior.
„Lucrând Ioana (Matfeev n.a.) cu copiii aici, în redacție, și insuflându-ne și nouă treaba aceasta, ne-a încărcat cu foarte multă energie. Acest lucru se întâmplă când sunt copii în preajmă. E foarte plăcut să lucrăm de la copil la copil și cred că și lor le place”, a spus Ioana Ivaş.
Prietenie fără graniţe, nici măcar de limbaj
Întâlnirile dintre copiii din România și Germania vor continua și în perioada următoare. Copiii din orașul german vor prezenta, la următoarele întâlniri, colegilor de la redacția Buzz, interviurile realizate pentru subiectele propuse a fi scrise în ziarul proiectului care va fi rezultatul final al proiectului, în luna iunie.
Tinerii jurnaliști botoșăneni le vor explica despre conceperea unui articol pe baza răspunsurilor primite la interviurile prezentate. Totodată, echipa Buzz le va oferi micuților din Germania și consultații cu privirea la realizarea ziarului lor.
Emoțiile și gândurile fiecărei întâlniri vor fi notate de asemenea în caietul de lucru al proiectului. Copiii își vor trimite reciproc scrisori de prietenie pentru a arăta lumii că în orice meserie contează enorm, nu doar profesionalismul, ci și relația sinceră și pozitivă pe care o construiești cu cei din jur.
,,Iată ca am reușit să pun în practică gândul pe care l-am avut și sunt tare bucuroasă că elevii mei s-au arătat atât de încântați și dornici de a lega prietenii peste hotare.
Acest aspect mă emoționează profund, cu atât mai mult cu cât legătura stabilită este cu echipa Buzz din orașul meu natal, Botoșani. Așadar, prietenia nu cunoaște granițe. Nici măcar de limbaj.”, a concluzionat Oana-Roxana Gherasim.