Astăzi după amiază s-a deschis oficial la Botoșani Olimpiada Națională de Matematică, ediția LXXV, destinată elevilor din clasele IX-XII. Evenimentul a avut loc în sala mare a Teatrul „Mihai Eminescu”, care a devenit neîncăpătoare.
La această ediție a olimpiadei participă 369 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 47 de cadre didactice. Alături de aceștia, la evenimentul de deschidere din această seară au luat parte Academicianul Viorel Barbu, președintele comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Matematică Cătălin Liviu Gherghe, prefectul Dan Nechifor, președintele CJ Valeriu Iftime, primarul Cosmin Andrei, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a transmis un mesaj video, însă discursul său s-a auzit sacadat din cauza unor probleme tehnice.
„Suntem onorați și ne bucurăm de oportunitatea pe care o are județul Botoșani de a fi gazda Olimpiadei Naționale de Matematică, adresată elevilor din clasele IX-XII. Este un semn că ni s-a acordat încredere deplină și că tot ce am făcut până acum la nivelul olimpiadelor și concursurilor naționale organizate la noi în județ a avut calitate și valoare”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.
„Matematica este o disciplină de prestigiu”
Academicianul Viorel Barbu, profesor universitar doctor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași este în aceste zile la Botoșani în calitatea de președinte de onoare a celei de-a 75-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică.
„Faptul de a te califica pentru faza finală a Olimpiadei de Matematică este un motiv de mândrie și este o carte de vizită cu care toți dintre dumneavoastră se vor mândri cumva, cândva. Eu întâlnesc frecvent nematematicieni, dar care spun cu mândrie: «Știți, am fost olimpic la matematică», alții îmi spun «Am urmat clasa de matematică», iarăși un motiv de mândrie. Asta înseamnă că matematica este o disciplină de prestigiu. De ce este așa? De fapt, ce este matematica? E greu să spun, eu nu știu de fapt ce este matematica, probabil că dumneavoastră știți mai bine, mă refer la elevi”, a spus academicianul Viorel Barbu.
„Recomand să studiați Matematica în țară”
Totodată, academicianul a avut și o recomandare pentru sutele de elevi olimpici.
„Aș face și o recomandare dacă îmi este permis. Recomand să studiați Matematica în țară, România oferă posibilități, oportunități de a studia Matematică la nivel înalt, dar și alte domenii științifice. Să faceți specializări și în străinătate, în marele centre din Europa sau din America, dar să vă întoarceți înapoi, este foarte important. O să vedeți că tot aici este mai bine”, a precizat profesor universitar doctor la Facultatea de Matematică.
Proba de concurs se va desfășura miercuri, 2 aprilie 2025, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din Botoșani, între orele 09:00 – 13:00. Proba de baraj va avea loc pe 5 aprilie 2025, la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, în intervalul orar 09,00 – 13,00.
Festivitatea de premiere este programată pentru data de 5 aprilie 2025, de la ora 17,00, și se va desfășura în Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani.