miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăLocalBEC stabilește regulile pentru campania prezidențială. Interdicții și măsuri pentru desfășurarea alegerilor

BEC stabilește regulile pentru campania prezidențială. Interdicții și măsuri pentru desfășurarea alegerilor

Biroul Electoral Central a adoptat măsuri pentru buna desfășurare a campaniei electorale la alegerile prezidențiale din mai, stabilind, între altele, autoritățile și instituțiile competente în privința plângerilor referitoare la campanie, dar și faptul că este interzisă acordarea sau promisiunea unor beneficii și recompense pentru participarea la urne sau pentru o anumită opțiune de vot.

Conform deciziei BEC, campania electorală va începe la data de 4 aprilie, ora 00:00, și se încheie la data de 3 mai, ora 07:00. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de Curtea Constituțională a României și se încheie la data de 17 mai, ora 07:00.

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:

* afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru președintele României;

* difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidențiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;

* sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.

Totodată, ”după încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet și pe platforme online de socializare și care rămân afișate pe respectivele pagini sau aplicații, fără a fi promovate, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”.

Când este interzisă propaganda electorală

BEC a mai decis că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.

”Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opțiuni de vot”, se mai precizează în decizie.

Cum vor arăta documentele pe care suntem chemați să punem ștampila

Potrivit documentului, integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale publicitare politice în format fizic amplasate în locuri autorizate va fi asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau a Ministerului Afacerilor Interne.

“Toate materialele publicitare politice trebuie evidențiate conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile prezidențiale”, se arată în document.

Potrivit deciziei BEC, primarii vor asigura candidaților panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri, pe un panou electoral fiecare candidat putând aplica un singur afiș electoral.

„Sunt interzise materiale publicitare politice care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepția situației în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral”, se menționează în decizia consultată de Agerpres.

Unde nu e voie ci sloganuri de campanie

De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă și oricare alte materiale electorale.

În preziua și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice din clădirea sediului secției de votare din țară va fi dispusă de președintele biroului electoral al secției și va fi dusă la îndeplinire de persoanele desemnate de primar, de îndată.

În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:

  • afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură;
  • afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
  • materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
  • publicitate în presa scrisă;
  • materiale de propagandă electorală online;
  • broșuri, pliante și alte materiale tipărite.

Unde se depun plângeri

BEC a mai stabilit autoritățile și instituțiile competente pentru plângerile privind modul de desfășurare a campaniei electorale, acestea fiind, în funcție de specific, Biroul Electoral Central, birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București sau Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, Curtea Constituțională, Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.

„Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central”, se mai arată în document, precizându-se că instituțiile și autoritățile publice care primesc plângeri în acest sens trebuie să le transmită de îndată BEC.

Plângerile privind campania online, altele decât cele privind platformele online foarte mari, vor fi direcționate către birourile electorale județene, de sectoare sau Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.

De asemenea, BEC a mai decis organizarea unei echipe de lucrări campanie online, din cadrul personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, alcătuită din personalul desemnat de AEP, CNA, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, MAE și MAI, care întocmește proiectele adreselor și deciziilor BEC emise pentru soluționarea cererilor, contestațiilor și plângerilor având ca obiect desfășurarea campaniei în mediul online.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.9 ° C
9.6 °
8.9 °
97 %
3.1kmh
100 %
mie
9 °
J
9 °
vin
16 °
S
16 °
D
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...