Un incident tensionat s-a petrecut astăzi la prânz în fața Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, unde un bărbat de 56 de ani a opus rezistență și a fost imobilizat de polițiști. În urma acestei întâmplări, bărbatul a fost transportat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean.
Totul a pornit de la o anchetă
Bărbatul, domiciliat în Botoșani, fusese invitat la sediul IPJ pentru clarificarea unui sesizări privind o distrugere, el fiind suspectat de spargerea unui geam aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. După ce a fost audiat, polițiștii i-au solicitat acordul pentru a fi amprentat și fotografiat, în cadrul procedurilor standard de identificare.
Inițial cooperant, bărbatul și-a schimbat brusc comportamentul în momentul în care a ajuns în fața instituției și urma să fie condus la Centrul ImageTrack pentru procedurile tehnice. A început să vocifereze, să se agite și să încerce să părăsească zona, ignorând indicațiile polițiștilor.
Polițiștii au intervenit prompt
În fața rezistenței sale, polițiștii au fost nevoiți să-l imobilizeze și să-l conducă înapoi în incintă. „Deocamdată, împotriva bărbatului nu s-a formulat nicio acuzație, cercetările fiind efectuate in rem, iar colegii și-au dus la bun sfârșit misiunea. Însă, având în vedere comportamentul extrem de agitat al acestuia, a fost nevoie de conducerea lui la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.
Scena, urmărită de trecători
Incidentul nu a trecut neobservat. Strigătele bărbatului au atras atenția trecătorilor aflați în zonă, care s-au oprit să urmărească desfășurarea evenimentelor. Imobilizarea acestuia a avut loc aproape de bariera de acces dinspre bulevardul Mihai Eminescu, după care a fost escortat în clădirea anexă a IPJ.
Când pot polițiștii să utilizeze forța
Conform legislației, polițiștii pot face uz de forță în următoarele situații
- Când o persoană refuză să se supună indicațiilor legale ale autorităților;
- Pentru a preveni evadarea sau sustragerea unei persoane de la o măsură legală;
- În cazul tulburării ordinii și liniștii publice, când este necesară restabilirea acesteia;
- Dacă există un pericol iminent pentru viața și integritatea fizică a cetățenilor sau a polițiștilor.
Folosirea forței se face gradual, cu respectarea principiului proporționalității, iar orice intervenție este supusă verificărilor interne pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale.