Două eleve din Botoşani vor participa la etapa naţională a Concursului Național de nutriție și alimentație sănătoasă „Culinariada” 2025. Este vorba despre Pavăl Georgiana și Nicolosi Giada, eleve la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani. Acestea au obţinut locul I la categoria deserturi în cadrul etapei județene a concursului datorită preparatului „Salam de biscuiți”. În plus, au obținut o mențiune la categoria preparate de bază.
Etapa județeană a Concursului Național de nutriție și alimentație sănătoasă „Culinariada” 2025 a avut loc pe 20 martie, la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni. Aflat la a VI-a ediție, concursul a reunit 40 de echipe din județul Botoșani. Competiția a avut ca scop promovarea preparatelor tradiționale locale și zonale, iar participanții au avut de realizat atât preparate de bază, cât și deserturi, fiecare echipă fiind coordonată de profesori din 10 unități de învățământ din județ.
La categoria deserturi, alături de elevele de la Colegiu Economic, au urcat pe podium, pe locul al doilea, o echipă de la Școala Profesională de Cooperație Botoșani, cu preparatul „Alivancă scăldată în chisăliță”, iar pe locul trei s-a clasat echipa Liceului Tehnologic „Al. Vlahuță”, Șendriceni cu preparatul „Prăjitură cu nucă și caramel”.
„A fost o experiență deosebită”
„Culinariada” a fost mai mult decât o simplă competiție culinară, oferind elevilor ocazia de a învăța despre nutriție, alimentație sănătoasă și tradițiile gastronomice locale. De asemenea, concursul a fost o oportunitate pentru tineri de a-și dezvolta abilități de gătit și de a învăța din experiențele colegilor și profesorilor lor. Expoziția gastronomică a fost o adevărată sărbătoare a gusturilor tradiționale din Botoșani.
„Participarea la acest concurs a fost o adevărată provocare, dar și o experiență memorabilă. A fost un concurs extraordinar, plin de emoții și provocări. Îi încurajez pe toți elevii să participe la astfel de competiții, deoarece oferă lecții valoroase, dezvoltare personală și momente de neuitat!”, a declarat Pavăl Georgiana.
La rândul său, Giada Nicolosi a spus că emoţiile au fost foarte mari. „A fost o experiență deosebită și plină de cunoștințe noi. Atmosfera a fost plină de energie, cu o mulțime de tineri pasionați de gătit, unde mă regăsesc și eu. Emoțiile au fost foarte mari, având în jurul meu fel și fel de preparate culinare” a declarat Nicolosi Giada, câştigătoare a concursului
Aceste performanțe au fost posibile datorită dedicării și sprijinului continuu al profesoarelor Elena Cîntec şi Cătălina Acatrinei, alături de care echipele din Colegiul Economic „Octav Onicescu” au avut parte de o pregătire temeinică și inspirație în realizarea preparatelor. Totodată, sprijinul profesoarelor a fost esențial pentru succesul echipelor.
– Alexandru GHEORGHICA