Ministerul Sănătății a actualizat lista alimentelor nerecomandate în școli, impunând restricții mai clare pentru protejarea sănătății copiilor. Potrivit noului ordin, deja publicat în Monitorul Oficial, sucurile carbogazoase, energizantele și cafeaua sunt interzise complet, iar produsele alimentare sunt împărțite în trei categorii, în funcție de frecvența recomandată a consumului.
Ministerul Sănătății a stabilit clar ce produse sunt considerate dăunătoare, care pot fi consumate ocazional și care sunt recomandate pentru un stil de viață echilibrat.
Conform unui tabel întocmit de oficiali, alimentele sunt împărțite în trei categorii:
1. ”A se servi cel mai des”
2. ”A se servi ocazional”
3. ”Nerecomandat a se servi”
Lista alimentelor nerecomandate pentru a fi comercializate în unitățile de învățământ
Astfel, în meniurile din școli, grădinițe, cantine școlare și creșe nu trebuie să existe lapte și iaurturi cu arome și coloranți, ceai instant sau produse cu zahăr adăugat. Pe lista neagră sunt sortimentele de iaurt de băut și lapte cu ciocolată, vanilie, banane, căpșuni și cereale glazurate.
Sunt excluse și cerealele cu îndulcitori. Copiii vor primi cu prioritate brânzeturi și lactate integrale. Grăsimile sunt importante în dezvoltarea creierului. Între 3 și 8 ani, copiii ar trebui să bea în jur de 1,5 litru de apă pe zi, din care 1 litru în timp ce sunt la grădiniță sau la școală. Între 9 și 13 ani, băieții au nevoie de peste 2 litri, adică 8 pahare. Fetele cu un pahar mai puțin. Între 14 și 18 ani, necesarul este de 2 litri la fete și 2,5 litri la băieți. În zilele cu activitate fizică intensă, sigur că ar trebui să se hidrateze mai mult.
În școli sunt interzise produsele prăjite în baie de ulei, aripioare pane și șnițele, crenvurștii, mezelurile, baconul, kaiserul și puiul rotisat din comerț. Condimentele pot fi adăugate doar la gătire, din cauza riscului că acestea să acopere mirosul sau gustul unor ingrediente alterate. Proteinele au prioritate în hrana copiilor. Cele din carne, ouă și brânzeturi sunt cele mai valoroase creșterii.
Administratorii de unități școlare, cantine și chioșcuri din perimetrul instituțiilor de învățământ pot fi amendați cu 10.000 de lei dacă încalcă regulamentul.
Lista alimentelor din categoria ”A se servi cât mai des”
- fructe și legume proaspete
- fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr
- sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr
- legume și fructe gătite
- mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare sau zahăr
- legume conservate fără lichidul de conservare, sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/sare
Lista alimentelor din categoria ”A se servi ocazional”
- suc de fructe sau legume între 50% și 100%
- fructe uscate sau deshidratate neîndulcite
- fructele din compotul de fructe fără adaos de îndulcitori
- sos de tomate sau bulion care nu au un conținut redus de sare
- murături cu un conținut redus de sare și zahăr
Lista alimentelor din categoria ”Nerecomandat a se servi”
- suc de fructe îndulcit
- legume și fructe prăjite în baie de ulei/pane
- compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali
- legume și fructe ambalate cu sos
- piure de fructe cu adaos de zahăr
- mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr