spot_img
marți, aprilie 22, 2025
AcasăLocalMii de botoșăneni implicați activ în Săptămâna Protecției Civile. Experiment social inedit...

Mii de botoșăneni implicați activ în Săptămâna Protecției Civile. Experiment social inedit (VIDEO)

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Protecției Civile din România, județul Botoșani a devenit scena unor ample acțiuni de informare și educare preventivă, care au urmărit să cultive un comportament responsabil în rândul cetățenilor. Mii de botoșăneni au participat la aceste activități, demonstrând un interes crescut față de siguranța personală și comunitară.

Exerciții, demonstrații și sesiuni educative

De-a lungul unei săptămâni, autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au organizat puncte de informare, exerciții de evacuare în caz de cutremur, incendii sau inundații, expoziții de tehnică de intervenție și lecții de prim ajutor. Totodată, numeroși cetățeni au trecut pragul subunităților ISU în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”.

O componentă esențială a campaniei a fost reluarea programului „Nu tremur la cutremur”, desfășurat atât de pompierii profesioniști, cât și de serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Campanii de informare în întreg județul

Sub deviza „Împreună mai pregătiți”, echipele ISU au desfășurat 12 sesiuni de informare în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în mai multe localități rurale. Temele abordate au inclus pregătirea pentru cutremure și inundații, utilizarea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze, precum și întreținerea sobelor și coșurilor de fum.

De asemenea, au fost organizate 24 de exerciții de evacuare în caz de cutremur și incendiu, simulări de descarcerare și demonstrații de acordare a primului ajutor în școli, instituții publice și unități economice.

Siguranța cetățenilor, o prioritate

Exercițiul „Miercurea Alarmelor” a avut ca obiectiv testarea și verificarea echipamentelor de avertizare și alarmare în caz de urgență. În acest context trebuie menționat că trei comune din judeţ – Adășeni, Dimăcheni și Hănești – nu dispun de sirene pentru alarmarea populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă. Pentru a alerta locuitorii, autoritățile se bazează pe clopotele bisericilor, iar un rol important în aceste acțiuni îl joacă preotul și clopotarul.

În paralel, echipele pirotehnice au instruit angajații centrelor de colectare a materialelor feroase cu privire la recunoașterea și manipularea în siguranță a eventualelor elemente de muniție descoperite.

În comunele Broscăuți și Hilișeu-Horia, specialiștii ISU au organizat exerciții de alarmare și evacuare pentru scenarii de inundații.

Interes crescut pentru cariera de salvator

Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” au discutat cu liceenii despre parcursul profesional în domeniul situațiilor de urgență, împărtășindu-le din experiențele lor.

Duminica a fost dedicată unei inițiative inedite – „Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult”, desfășurată în bisericile din județ. Credincioșii au primit materiale informative despre protecția civilă.

Experiment social inedit 

Un moment aparte al Săptămânii Protecției Civile l-a constituit experimentul social organizat de ISU Botoșani într-un fast-food din municipiu. Un figurant a simulat un caz de înec cu bol alimentar pentru a testa reacția celor prezenți. Concluziile au fost încurajatoare – martorii au reacționat prompt, au apelat numărul de urgență 112 și au aplicat corect măsurile de prim ajutor.

Înscrieri pentru voluntariat

În cadrul evenimentelor, ISU Botoșani a lansat o nouă etapă de înscriere în programul „Salvator din Pasiune”, adresat celor care doresc să devină voluntari. Termenul limită pentru înscrieri este 21 martie.

Pe tot parcursul săptămânii, botoșănenii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „RISC”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Împreună pentru siguranță” și „Nu tremur la cutremur”. Scopul acestor inițiative a fost de a educa populația cu privire la riscurile cotidiene și măsurile preventive necesare pentru evitarea situațiilor de urgență.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.6 ° C
19.6 °
14.4 °
58 %
2kmh
8 %
lun
20 °
mar
26 °
mie
24 °
J
25 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au mai prins curaj acuma, au văzut că chiar vine primăvara.

EDITORIAL

Trăim o lume fragmentată de conflicte care au tendința de a se globaliza și de polarizări culturale duse la extrem. Se simte însă o...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...